Neuobičajen simptom na koži može da ukaže na rak pankreasa
Shutterstock

Neuobičajen simptom na koži može da ukaže na rak pankreasa

Rak pankreasa je jedna od rijetkih bolesti koja u početku jako dobro krije svoje simptome i obično se otkrije kada bude već u uznapredovaloj fazi.

Rak pankreasa je vrlo opasna dijagnoza, a poseban problem u liječenju predstavlja njeno otkrivanje.

Kako prenosi Aktivni.si, rak pankreasa obično izaziva bezbolnu, progresivnu žuticu sa žutilom kože i očiju, kao i prateće simptome kao što su taman urin i blijeda stolica. Žutica se obično javlja polako, tokom nekoliko nedjelja ili mjeseci.

Do blokiranja žučnih kanala dolazi kada se rak pankreasa polako razvija. Tada dolazi do ponovne apsorpcije bilirubina, koji se vraća u krv i daje koži žutu prebojenost.

U vrijeme postavljanja dijagnoze u 85% slučajeva se već proširio u lokalne strukture ili je metastazirao u jetru i pluća. Kod većine bolesnika u uznapredovalom stadijumu bolesti javljaju se gubitak tjelesne težine i bol u abdomenu (trbušnoj duplji) u 75% slučajeva. Većina bolesnika ima jak bol u gornjem dijelu trbuha koji se širi u leđa, a popušta obično pri naginjanju prema naprijed. Često se javljaju anoreksija i depresija, piše Stetoskop.info.

Pregledom se obično otkrije žutica, hepatomegalija (povećana jetra), bolna osjetljivost u abdomenu ili se palpira sam tumor (pritiskom na trbuh), a može se palpirati i povećana žučna kesa u oko 25% slučajeva. Međutim, klinička slika i pregled pacijenta mogu biti i bez ovih simptoma.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.