Čamgozu za 18. septembar zakazano suđenje u Podgorici

Čamgozu za 18. septembar zakazano suđenje u Podgorici

Suđenje turskom državljaninu Binaliju Čamgozu zakazano je za 18. septembar u Osnovnom sudu u Podgorici, iako je on 28. avgusta izručen Turskoj, nakon što je ministar pravde Bojan Božović preinačio odluku svog prethodnika na funkciji Andreja Milovića, koji je ranije odbio izručenje.

Iz Osnovnog suda u Podgorici saopštili su da im nije poznat stav tužilaštva povodom optužbi protiv Čamgoza za falsifikovanje nakon njegovog izručenja.

– U predmetu protiv okrivljenog Binalija Čamgoza, koji je u toku pred ovim sudom, glavni pretres je zakazan za 18.9.2024. godine, u 10 časova, pri čemu stav tužilaštva u odnosu na navedeni postupak sudu zasad nije poznat, a u vezi sa novonastalom situacijom koja se tiče izručenja ovog okrivljenog Republici Turskoj – saopštili su iz Osnovnog suda za "Dan".

Povodom slučaja "Čamgoz", iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici uputili su nas na Osnovni sud, navodeći da je to organ pred kojim se vodi krivični postupak protiv Binalija Čamgoza.

Crnogorska policija uhapsila je Čamgoza 31. januara zbog sumnje da je počinio krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Iz MUP-a su tada saopštili da se osnovano sumnja da je Čamgoz tokom 2022. godine, prilikom osnivanja preduzeća Lion & d.o.o Budva, posredstvom jedne knjigovodstvene agencije iz Budve, kod Centralnog registra privrednih subjekata u Podgorici, kao pravu upotrijebio lažnu tursku ispravu sa njegovom fotografijom, sa imenom Mehmet Alibajhan, čime je doveo u zabludu državne službenike Centralnog registra privrednih subjekata u Podgorici, koji su donijeli rješenje o registraciji naznačenog privrednog društva.

– U kriminalnim radnjama osumnjičeni Binali Čamgoz upisan je kao suosnivač sa vlasničkom udjelom pod imenom Mehmet Alibajhan, dok je kao izvršni direktor i suosnivač upisan drugi turski državljanin – saopšteno je tada iz MUP-a.

U Turskoj muk nakon izručenja

Kontroverzni državljanin Turske Binali Čamgoz, ako je suditi po interesovanju medija, popularniji je u Crnoj Gori nego u svojoj domovini. Iako je u crnogorskoj javnosti pitanje njegovog izručenja označavano kao presudno za bilateralne odnose sa Turskom, tamošnji mediji su samo konstatovali da je izručen i da je stigao u Izmir.

Turske vlasti su ranije raspisale potjernicu za Čamgozom, označivši ga kao vođu jednog od najozloglašenijih mafijaških klanova, direktno odgovornog za više ubistava na teritoriji Turske. Vlasti u Ankari su, prema pisanju turskih medija, podnijele optužnice protiv 38 pripadnika Čamgozovog klana, koji se, osim za dvije likvidacije, terete i za pokušaj ubistva zamjenika gradonačelnika opštine Cigli u Izmiru 2020. godine. Čamgoz se navodno teretio i za podstrekavanje na ubistvo potpredsjednika izmirske AK partije Ahmeta Kurtuluša, a njegovoj grupi na teret se stavlja i ubistvo vođe jedne navijačke grupe. Turske vlasti dovodile su ga u vezu i sa ubistvom vođe "škaljarskog klana" Jovana Jovice Vukotića, koji je likvidiran u Istanbulu 8. septembra 2022. godine.

Naveli su da je riječ o vođi visokorizične kriminalne grupe prepoznate u izvršenju najtežih krivičnih djela na teritoriji Turske i drugih zemalja.

Za njim je raspisana međunarodna potjernica od strane pravosudnih organa Turske radi vođenja krivičnog postupka za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, nanošenje povreda, prijetnje, kršenje zakona o vatrenom oružju, prouzrokovanje štete, razbojnička krađa, pokušaj ubistva, gdje su opisana krivična djela propisana turskim krivičnim zakonikom – saopštili su iz MUP-a nakon hapšenja.

Nakon podnošenja krivične prijave, iz policije su podsjetili da je Čamgoz prvo izvršio krivično djelo falsifikovanje isprave, za koje je u Crnoj Gori pravosnažno osuđen, a potom je koristeći isti dokument izvršio niz krivičnih djela, i to dovođenjem u zabludu organa za sprovođenje zakona.

Čamgoz je pred tužiocem negirao krivicu, ističući da je u odnosu na iste optužbe pred Osnovim sudom u Podgorici već osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca. I njegovi branioci su tada ukazali da mu ne može biti ponovo suđeno za isto djelo.

Čamgoz je prvi put uhapšen 6. jula 2022. godine u Podgorici, a iz Uprave policije tada je saopšteno da je kod sebe imao falsifikovani pasoš na ime Mehmet Ali Bayhan.

Izvor:DAN

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.