Evidencija za prošlu godinu: U Registru ljubimaca 2.187 pasa

Evidencija za prošlu godinu: U Registru ljubimaca 2.187 pasa

U Registar kućnih ljubimaca na kraju 2023. bilo je upisano 2.187 pasa, objavljeno je u Trećem izvještaju o realizaciji Nacionalnog programa za kontrolu populacije pasa u Crnoj Gori za prošlu godinu.

Prema podacima iz tog izvještaja, u Crnoj Gori je upisano sedam objekat za privremeni smještaj kućnih ljubimaca – pansiona. Upisano je i sedam objekta za higijenu i eksterijerno uljepšavanje kućnih ljubimaca, osam odgajivačnica kućnih ljubimaca namijenjenih reprodukciji u komercijalne svrhe i 14 skloništa.

U izvještaju se navodi da je kao ključni problem nekontrolisanog broja pasa u populaciji indikovan i ujed pasa usmjeren na humanu populaciju.

– U prilog značaju ovako učestalih pojava, u periodu od 2015. do 2017. opštine u Crnoj Gori su na ime odštete za ugrize pasa isplatile 457.447,57 eura, dok je u 2018. i 2019. godini isplaćeno 540.471,35 eura bez sudskih troškova. Imajući u vidu navedeno, lokalne samouprave još uvijek ne prepoznaju značaj uspostavljanja sistema kontrole populacije pasa. Ukoliko se u što kraćem roku ne preduzmu mjere na primjeni Nacionalnog programa, identifikovani problemi će prerasti u ozbiljan društveni problem, jer napušteni psi i psi koji nijesu pod nadzorom predstavljaju zdravstveni, bezbjednosni, socijalni i ekološki problem, a, istovremeno, dobrobit ovih životinja je drastično narušena – zaključeno je u izvještaju.

Izvor:DAN

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.