Dva astronauta ostaju u svemiru, Boingova problematična kapsula vraća se na Zemlju bez njih

Dva astronauta ostaju u svemiru, Boingova problematična kapsula vraća se na Zemlju bez njih

Dva Nasina astronauta koja je trebalo da se vrate na Zemlju ostala su na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), dok je problematična Boingova kapsula krenula nazad bez njih.

Astronauti Buč Vilmor i Sani Villijams, probni piloti mornarice koji su već bili na dugim misijama, sada su članovi posade zajedno sa još sedam astronauta na MSS.

NASA je prošlog mjeseca odlučila da astronauti ne lete nazad ka Zemlji u svojoj kapsuli Boing Starlajner, već da sačekaju vožnju Spejs-Iksom krajem februara.

Misija se zato produžava na više od osam mjeseci, iako je prvobitni plan puta na probnom letu astronauta trebalo da traje samo osam dana.

Vilmor i Vilijams je trebalo da odlete Starlajnerom nazad na Zemlju do sredine juna, nedjelju dana nakon lansiranja.

Ali njihova vožnja do svemirske stanice bila je poremećena problemima sa potisnikom i gubitkom helijuma, a NASA je na kraju odlučila da je previše rizično da ih vrati na Starlajner.

Čak i prije nego što je par lansiran 5. juna sa Kejp Kanaverala na Floridi, Starlajnerov pogonski sistem je puštao helijum. Curenje je bilo malo i smatralo se da je izolovano, ali su se nakon polijetanja pojavila još četiri.

Starlajner će biti prevezen za nekoliko nedjelja nazad u NASA-in svemirski centar Kenedi, gdje će biti pregledan.

„Pregledaćemo podatke i odrediti sljedeće korake za program“, rekao je menadžer programa Boing Mark Napi u izjavi.

Zvaničnici NASA naglasili su da svemirska agencija ostaje posvećena tome da dvije konkurentske američke kompanije prevoze astronaute. Cilj je da Spejs Iks i Boing naizmjenično lansiraju posade, jednu godišnje po kompaniji, sve dok svemirska stanica ne bude napuštena 2030. godine.

Izvor:Cdm

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.