Plav: Mještani traže da se uklone administrativne rampe koje četvrt vijeka razdvajaju Murino i Peć

Plav: Mještani traže da se uklone administrativne rampe koje četvrt vijeka razdvajaju Murino i Peć

Grupa građana sa područja Murina i Andrijevice zatražila je od odgovornih u Vladi Crne Gore da im saopšte kada će doći do ponovnog otvaranja puta koji od Murina preko planinskog prevoja Čakor, u dužini od 60 kilometara, vodi do Peći.

Naglasili su da se ova saobraćajnica dvije i po decenije nalazi van funkcije i da to u velikoj mjeri sputava razvoj ovoga kraja.

– Povezivanje Andrijevice i Murina i Peći preko Čakora nije uspostavljeno ni nakon 25 godina, bez obzira što je još 2011. godine, uz postavljanje signalizacije, izvršena rekonstrukcija puta na crnogorskoj teritoriji i što se u vladinim dokumentima navodi da je to preduslov efikasne prekogranične saradnje Crne Gore i Kosova. Zato pozivamo odgovorne u Vladi Crne Gore da konačno saopšte kada će se skinuti administrativne rampe sa ovog puta, jer nam je dosta raznoraznih blokada i obećanja Moramo shvatiti da sjever Crne Gore mora da se otvara i razvija preko dobrih saobraćajnica, a ovdje se radi o veoma važnom putu – navodi se u dopisu građana.

Put preko Čakora, koji je izgrađen još prije jednog vijeka, u vrijeme ratnih dešavanja 1999. gofine zatvorio je KFOR, a njegovo ponovno otvaranje nije uslijedilo ni do danas, iako su za tako nešto podnošene brojne inicijative sa različitih adresa. To se nije desilo i bez obzira što je ova saobraćajnica svojevremeno predstavljala najkraću vezu kojom su se jugoistočna Srbija, Kosovo i Makedonija povezivale sa Jadranskim morem. Granični prelaz na ovom putu nije još uvijek uspostavljen, iako su još 2014. godine vlade Crne Gore i Kosova u Prištini potpisale sporazum o izgradnji graničnog prelaza Kotlovi-Kućište. Tako je sada između Crne Gore i Kosova u funkciji samo jedan granični prelaz i to Kula-Savine vode, na putu Rožaje-Kula-Peć.

Gradiće se auto-put preko Čakora

Nedavno je raspisan tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica – Peć, dionica Andrijevica – Čakor. U raspisanom tenderu se navodi da se pomenuti auto-put pruža od veze sa auto-putem Bar – Boljare u Andrijevici preko granice sa Kosovom do Peći i da ima važnu ulogu u unapređenju regionalne povezanosti, ekonomske saradnje i razvoja.

– Važećim Prostornim planom Crne Gore određen je koridor auto-puta Andrijevica - Peć. Idejnim rješenjem će se definisati najoptimalnija trasa i stvoriti uslovi za izradu narednih faza projektne dokumentacije i izgradnju ove saobraćajnice. Projektant je obavezan da sagleda sve tehničke, ekonomske, prostorne, ekološke i druge aspekate i posljedice izgradnje, uz poštovanje uslova iz projektnog zadatka uz primjenu savremenih tehničko-tehnoloških metoda i alatki – navodi se u tenderu.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, odnosno iz Odjeljenja za integralno upravljanje granicom su nedavno obavijestili zainteresovanu javnost da je država Crna Gora preduzela sve neophodne mjere kako bi se što prije u funkciju pustio put Murino- Čakor-Peć i uspostavio zajednički granični prelaz na lokalitetu Kotlovi – Kućište. U tom dopisu navodi se da je Ministarstvo unutrašnjih poslova u februaru ove godine ponovo uputilo inicijativu Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova za sprovođenje zaključenog Sporazuma između vlada Crne Gore i Kosova o puštanju u funkciju ove saobraćajnice i uspostavljanju graničnog prelaza za međunarodni drumski putnički saobraćaj, koji je stupio na snagu 2015. godine. Navedeno je da se pomenutim sporazumom Republika Kosovo obavezala da izgradi zajednički granični prelaz na svojoj teritoriji i stvori uslove za funkcionisanje graničnih službi.

Bilo je dosta prazne priče i niko nema pravo da ovaj kraj, po mnogim pitanjima, drži u svojevrsnoj blokadi, kazao je predsjednik Mjesne zajednice Murino Branislav Otašević

Mještani ističu da je dobro što se u pomenutom dopisu navodi da se preduzimaju aktivnosti ka ponovnom uspostavljanju saobraćaja na putu preko Čakora, ali da te aktivnosti treba što prije pretočiti u djelo.

– Mi godinama slušamo da se sa državnog nivoa nastoji da se put preko Čakora stavi u funkciju, ali se konačno mora pronaći način da se to i ostvari, jer se ova saobraćajnica potpuno neopravdano četvrt vijeka nalazi van upotrebe. Bilo je dosta prazne priče i niko nema pravo da ovaj kraj, po mnogim pitanjima, drži u svojevrsnoj blokadi – kazao je predsjednik Mjesne zajednice Murino Branislav Otašević.

Mještani tvrde da neko namjerno opstruira otvaranje pomenutog puta.

– Data je mogućnost da turisti i građani, uz određene dozvole, na osnovu nekog sporazuma prelaze granicu prema Kosivu u dijelu Čakora. Tako se granica pješice prolazi bez neke naročite kontrole, a put se ne otvara za saobraćaj. I ovo je pitanje za Vladu, jer cijela ova situacija izaziva sumnju da se ovdje dešavaju čudne stvari, odnosno da ovaj prostor služi za neke nelegalne aktivnosti – navode mještani.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.