I Kinezi „otkrivaju“ kafu

I Kinezi „otkrivaju“ kafu

Kina je tradicionalno bila zemlja ljubitelja čaja. Međutim, zemlja sa 1,4 milijarde stanovnika postala je jedno od najbrže rastućih tržišta za potrošnju kafe.

U Pekingu je pre neki dan održan "Café Show China", jedan od najvećih međunarodnih sajmova te vrste u Kini. Prvobitno je pokrenut kao sajam za profesionalce, ali danas privlači i široku publiku. Hiljade ljubitelja kafe prošlo je pored štandova proizvođača kafe, aparata za kafu, mlinova, kao i 28-godišnja Lin Ćianai: „Imam slobodnog vremena, pa sam ovde da vidim šta ima. Kod kuće često pijem kafu."

Dvadesetogodišnja Džang Lu je doputovala izdaleka sa svog univerziteta, samo zbog sajma. „Želim samo da vidim šta sve ovde ima, interesujem se za kafu. Najčešće kupujem kafu u Luckin Coffee zbog cene. U poređenju sa Starbaksom, mnogo je jeftinija."

Kineski lanac kafića već ima 20.000 filijala

Luckin Coffee sa oko 20.000 filijala je najveći lanac kafića u Kini. Ova kineska kompanija nudi povoljne cene i ove godine je po prihodima pretekla bivšeg lidera tržišta, Starbaks — iako je američki gigant, zahvaljujući višim cenama, i dalje profitabilniji.

Kinezi u proseku piju oko jedanaest šoljica kafe - godišnje – što je znatno manje nego u Evropi i SAD. Ipak, sa svojih 1,4 milijarde stanovnika, Kina predstavlja ogromno tržište sa velikim potencijalom za rast.

Sveukupno, tržište kafe u Kini, koja je ranije bila nacija ljubitelja čaja, već je masovno poraslo u proteklih nekoliko godina. I čini se da će se taj trend nastaviti. Pored vodećih lanaca Luckin i Starbaks, u Kini rastu i drugi domaći lanci, kao što je treći po veličini Cotti Coffee. Tu je i Manner, lanac kafića iz Šangaja, koji privlači kupce povoljnim cenama.

„Svaka niša ima svoje obožavaoce"

Na sajmu u Pekingu veliki lanci nisu bili prisutni, ali su se zato predstavili mnogi mali kafići, kojih u Kini ima sve više.

Kao što je 8-bit Café iz Pekinga, koji je Kan Ouli otvorio prošle godine. Kanu svojim srednjim tridesetim, nekada je bio muzičar, a zatim je deset godina uvozio, pržio i prodavao zrna kafe putem interneta.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.