Da li je Macron izborom premijera potpisao ugovor s

Da li je Macron izborom premijera potpisao ugovor s "đavolom"? Le Pen mu je potrebna više nego ikada

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron je konačno izabrao mandatara za novu vladu ove zemlje, a njegov odabir iznenadio je cijeli kontinent. Riječ je o Michelu Barnieru, 73-godišnjem diplomati i političaru iz umjereno desne Republikanske stranke.

Kada je objavljeno ko će biti novi premijer, javnost u Francuskoj je bila šokirana. Izbor Republikanca je bio znak da Macron ne želi sarađivati s Novim narodnim frontom, skupom ljevičarskih stranaka koje su osvojile najviše mjesta u francuskom parlamentu.

Međutim, bez saradnje s NPF-om, Macronu ostaje samo jedna opcija - Nacionalno okupljanje, ekstremno desna stranka koju neformalno predvodi Marine Le Pen.

Iako je Macron, ali i drugi lideri u Francuskoj, saopštio da neće sarađivati s radikalima, trebalo mu je tri mjeseca da "preokrene priču". Danas su mu ti radikalni desničari, zbog kojih je povlačio kandidate iz drugog kruga izbora u dijelovima gdje je veću šansu za pobjedu imao NPF, ključni partner za odabir, ali i preživljavanje, Barniera na mjesto premijera.

Politico tako piše da je Macron čak i nazvao Le Pen, a kako je za ovaj mediji potvrdilo više izvora. Šta se pričalo u tom razgovoru nije poznato, ali je indikativno da je ubrzo iz utrke ispao Xavier Bertrand, konzervativac koji je u sukobu s Le Pen i njenom strankom, a iz "ničega" se pojavio Barnier i došao do prestižnog mjesta premijera.

Važno je istaći da je ovim Macron prekršio obećanje koje su imale sve stranke prije izbora, a to je da se neće pregovarati niti ulaziti u vlast s ekstremnom desnicom. Ipak, čini se da je politički pragmatizam na kraju presudio.

Iz NPF-a su već najavili da će probati srušiti Barniera kada god to budu mogli, ali to neće biti lagano ako Macron i Republikanci, koji zajedno imaju 213 mjesta u parlamentu, dobiju podršku još 142 zastupnika iz Nacionalnog okupljanja.

Međutim, dogovor s "đavolom" dolazi s velikom cijenom. Francuski mediji pišu kako je Le Pen već iznijela svoje uslove za podršku Barnierovoj vladi, a uključuju pitanja poput imigracije, sigurnosti, te uvođenje proporcionalnog sistema za biranje zastupnika u parlament.

Najteži od svih uslova je povlačenje značajnih, ali teških reformi kojima je za cilj bio da smanje dug Francuske, zbog čega ova država dobija ozbiljna upozorenja iz Evropske unije. U Nacionalnom okupljanju smatraju da ta upozorenja ne znače mnogo i da su reforme pretjerane.

Macron zna da se reforme moraju provesti kako Francuska ne bi došla u veći problem, ali će sada morati da "žongliraju" između politike koja je u korist stabilnosti vlade i koja će doprinijeti rješavanju ključnih problema ove države.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.