Povratak DPS-a na vlast u Podgorici bio bi politički zemljotres

Povratak DPS-a na vlast u Podgorici bio bi politički zemljotres

Povratak Demokratske partije socijalista (DPS) na vlast u Podgorici bio bi politički zemljotres koji bi pokrenuo i neke druge procese u zemlji.

Ocijenili su gosti emisije “Nedjelja u retrovizoru” na Televiziji Vijesti.

Direktorica Centra za istraživačko novinarstvo Milka Tadić Mijović kazala je da će na izborima u Podgorici učestvovati puno listi i da se teško snaći i da su birači počeli da reaguju na ono što su uradile političke elite u prethodnom periodu.

“Mislim da su izbori neizvjesni za sve aktere i da će pokazati snagu određenih partija i saveza. Dosadašnji lokalni izbori su pokazali da određeni savezi i partije koji su bili izuzetno jaki su prilično pali ako pogledamo Budvu, Andrijevicu. Vidjeli smo da je Pokret Evropa sad (PES) jako uzdrman, vidjećemo šta će se desiti”,  rekla je Tadić Mijović.

Direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković je istakla da će najzanimljivije biti ko će se sa kime dogovoriti koaliciju nakon izbora.

“Svakako je veliko pitanje kako će proći PES, odnosno koalicija između PES-a i Demokrata jer bi eventualno njihov loš rezultat na izborima doveo do jačanja zahtjeva da se organizuju vanredni parlamentarni izbori. Biće zanimljivo vidjeti kako će se formirati vlast pogotovo kada je u pitanju relacija koalicije koju predvodi Jakov Milatović i koalicije PES i Demokrate. Na političkoj sceni svjedočili toliko često mnogim nezamislivim koalicijma da mislim kada je u pitanju Podgorica da će se neko rješenje naći, odnosno da će se dogovoriti PES-Demokrate i lista Jakova Milatovića. Mislim da je to realno”, ocijenila je Ćalović Marković.

Ćalović Marković je istakla da svi političari koji kritiju program Evropa sad 2 su spremni da ga glasaju i da nemaju namjeru da ga ukinu ako dođu na vlast.

Politički analitičar Sergej Sekulović smatra da su u susret lokalnim izborima u Podgorici “sve moguće kombinacije na stolu”.

“Jedan scenario je da partije koju čine aktuelnu Vladu imaju većinu što bi ojačalo Vladu i imali bi stabilnost. Scenario drugi je da im neko treba za vlast, sad pretpostavljamo da to može biti Milatović, međutim i neki drugi akteri plediraju… Taj scenario ostaje otvoren i posljedica bi bila da Vlada bude slabija politički, ali i dalje dovoljno jaka, jer bi Milatović i struktura koja ga podržava prirodno morala da otupi jedan dio oštice kada bi koalirali sa njima. Treći scenario je da se pravi vlast bez partija koje nisu u Vladi, sa DPS-om. Taj scenario je po meni najmanje realan, ali ga ne bih isključio”, smatra Sekulović.

Izvor: Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.