Tomić: Obavezno čipovanje je ključni korak u rješavanju problema uličnih i napuštinih pasa i mačaka

Tomić: Obavezno čipovanje je ključni korak u rješavanju problema uličnih i napuštinih pasa i mačaka

Glavni grad Podgorica treba hitno da krene u rješavanje problema bezdomnih pasa i mačaka, a ključni korak u tom pravcu treba da bude obavezno čipovanje životinja, kako je to i predviđeno zakonom, kazala je Tamara Tomić, kandidatkinja za odbornicu u Skupštini Glavnog grada ispred liste ''Ovako više ne može – Preokret – Srđan Perić''.

Prema njenim riječima, obilježavanje ljubimaca je najefikasniji način za povećanje bezbjednosti vlasničkih pasa i mačaka u slučaju da se izgube, a kojim se ujedno povećava i nivo odgovornosti vlasnika životinja i otvara mogućnost za sprovođenje kaznene politike prema neodgovornim vlasnicima.

“Svjedoci smo da su ulične, napuštene i zlostavljane životinje jedan od gorućih problema u Podgorici. Dosadašnji pristup zasnovan na principu „uhvati – steriliši – pusti“ nije dao željene rezultate, jer nije riješio korijen problema, a to je neodgovoran vlasnik”, kaže Tomić.

Preokret će se, ističe ona, zalagati da se putem javnog poziva vlasnici pasa i mačaka podstaknu da čipuju svoje životinje i vakcinišu ih protiv bjesnila u cilju njihovog trajnog obilježavanja i zaštite.

“Kroz javni poziv upućen preko nadležnih komunalnih službi dalo bi se dovoljno vremena vlasnicima da krenu u postupak čipovanja i vakcinacije svojih ljubimaca. Glavni grad bi u tom slučaju proslijedio zahtjeve odgovarajućim veterinarskim ambulantama, čiji bi veterinari izlazili na teren i izvršavali trajno obilježavanje pasa i mačaka”, pojašnjava ona.

Kako se navodi u saopštenju, čvrsto će se zalagati za snažno partnerstvo sa nevladinim udruženjima i volonterskim organizacijama, koji mogu značajno pomoći u realizaciji ove, ali i drugih aktivnosti zaštite životinja.

“Umjesto novca koji se iz gradskog budžeta izdvaja za ujede pasa, Glavni grad će sredstva trošiti na subvencionisanje ovog sistema. Posebna pažnja bi trebalo da bude posvećena prigradskim i seoskim područjima Podgorice, odakle i dolazi najveći broj napuštenih pasa i mačaka. Nakon čipovanja pasa, potrebno je pristupiti sterilizaciji i kastraciji bezdomnih pasa i mačaka, kako je to predviđeno članom 22 Zakona o dobrobiti životinja. Uz adekvatnu realizaciju i subvencionisanje procesa od strane Glavnog grada, već nakon prve godine bi se u velikoj mjeri smanjilo razmnožavanje bezdomnih pasa i mačaka, a samim tim i njihov broj na ulicama”, ističe Tomić.

Paralelno sa ovim aktivnostima, smatra Tomić, neophodno je povećati kapacitete azila za pse, ali i izgraditi prvi azil za mačke.

“Radi poboljšanja zaštite, zalagaćemo se da u naseljima budu postavljene kontejner kućice, u kojima bi tokom prelaznog perioda bile smještane majke sa štenićima i mačićima, čime bi se značajno smanjilo širenje virusa, koji u trenutnim uslovima nerijetko naprave pomor u azilu. Glavni grad ima mehanizme da unaprijedi sistem zdravstvene zaštite životinja, a ujedno i zaštiti zdravlje stanovnika Podgorice. Uz odgovornu i agilnu upravu, to je moguće sprovesti u doglednom roku”, zaključuje Tomić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.