Bolivija: Proglašeno vandredno stanje zbog požara
Ilustracija

"Nije bilo ovako od 2010. godine"

Bolivija: Proglašeno vandredno stanje zbog požara

Bolivijski ministar odbrane Edmundo Noviljo je danas izjavio da je zbog šumskih požara u zemlji proglašeno vanredno stanje, što će, kako je objasnio, omogućiti Boliviji da brzo koordinira međunarodnu pomoć.

"To će nam omogućiti da dobijemo bržu i efikasniju podršku od prijateljskih zemalja i kroz međunarodnu saradnju", rekao je Noviljo.

Bolivija se suočava sa najvećim brojem šumskih požara od 2010. godine. Ove godine je izgorjelo najmanje tri miliona hektara zemljišta, objavila je Inpe, brazilska svemirska agencija koja prati šumske požare.

Južna Amerika je u fazi požarne sezone koja je na vrhuncu i koja je uobičajena tokom avgusta i septembra, ali je ove godine sezona počela ranije, u julu, nakon suše, prenosi Nova.rs.

Vlada je zatražila međunarodnu pomoć Kako se broj bolivijskih vatrogasaca pokazao nedovoljnim, vlada je zatražila međunarodnu pomoć. Autohtoni stanovnici su pokušali da zaštite svoju zemlju koju koriste za uzgoj usjeva i stoke u blizini šume Chiquitano, sjeverno od Concepciona, koja se proteže prema Brazilu i Paragvaju, ali su se neki morali evakuisati, prenosi Index.hr.

Požari su izbili i u brazilskim šumama i Amazoniji, koja se nakon rekordne suše suočava s najgorim požarima u poslednje dvije decenije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.