Nema većine za sjednicu SO, Berane pred izborima
Opština Berane

Kriza vlasti na lokalnom nivou

Nema većine za sjednicu SO, Berane pred izborima

Nakon Podgorice, Gusinja i Budve čini se da su vanredni izbori sve izvjesniji i u Beranama. Skupština opštine Berane sjutra bi trebalo da odgovori Ministarstvu javne uprave, šta je urađeno po preporuci Vlade da se skrati mandat lokalnom parlamentu.

Da nijesu stvoreni uslovi da se sazove sjednica Skupštine, kazao je predsjednik Skupštine opštine Berane Milun Rmuš.

"U prethodnih nekoliko dana sazivao sam dva kolegijuma. Sekretar Skupštine je održao radni sastanak sa šefovima odborničkih klubova, gdje nismo mogli da nađemo većinu od 18 odbornika kako bi zakazali Sjednicu i skratili mandat Skupštine. To je ono što ćemo sjutra odgovoriti Ministarstvu javne uprave. Onda nadležnosti neka pređu na njih i neka nas oni obavijeste šta dalje treba da radimo", rekao je Rmuš u izjavi za Radio Crne Gore. 

Da li to znači da će biti uvedena prinudna uprava, upitan je Rmuš.

"Ministarstvo javne uprave i Vlada Crne Gore, po zakonu o lokalnoj samoupravi, tumače da ukoliko šest mjeseci ne budemo održavali sjednicu, da će uvesti prinudnu upravu. Tako da je ta odluka na Vladi", pojasnio je Rmuš. 

Predsjednik beranske Skupštine poziva odbornike, ali i Vladu da situaciju u Beranama shvate ozbiljno.

"Lokalna samouprava i građani Berana su u velikom problemu.-Ukoliko odbornici nemaju želju da skrate mandat, pozivam premijera i Vladu da upute predlog za skraćenje mandata", poručio je on. 

Da u Beranama nema drugog rješenja do raspisivanja vanrednih izbora, ocijenila je za Radio Crne Gore odbornica SNP-a Milosava Paunović. 

"Jednostavno došlo je vrijeme da se opšti interes, koji je u ovom trenutku veoma ugrožen, stavi ispred partijskih interesa. Berane je postalo taoc neuspjelih partijskih dogovora i to je već sada svima jasno. Trpe građani i trpi lokalna uprava, tako da je jedino rješenje ove krize vanredni lokalni izbori", smatra ona. 

Paunović očekuje da će postupiti jednostavno po zakonu i po direktivama Vlade jer drugog rješenja nema.

"Mora se zakon poštovati jer na ovaj način se ne postiže apsolutno ništa, osim potpune blokade i paralisanja lokalne uprave Berana", rekla je ona. 

Nepostupanjem po preporukama Vlade dovodi se u pitanje funkcionisanje lokalne uprave, upozorava Paunović.

"Ući će se u fazu kada treba donijeti novi budžet, a kako rebalans nije usvojen, to će dovesti u pitanje isplatu zarada zaposlenima u opštini i preduzećima čiji je lokalna uprava osnivač", zaključila je Paunović. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.