Vanredni lokalni izbori uskoro i u Beranama
Opština Berane

Vanredni lokalni izbori uskoro i u Beranama

Trenutna politička kriza i kriza u funkcionisanju lokalne uprave u Beranama biće najvjerovatnije riješena raspisivanjem vanrednih lokalnih izbora. Ministarstvo javne uprave (MJU) naložilo je lokalnom parlamentu da u roku od deset dana sebi skrati mandat. Upozorili su da će, ako to ne učini, predložiti da Vlada uputi predlog za skraćenje mandata Skupštini opštine.

U nalazu upravnog nazora, kojeg potpisuje ministar Ministarstva javne uprave Maraš Dukaj, piše da je rok za izbor predsjednika Opštine Berane istekao i da su se stvorili uslovi za primjenu odredbi člana 66 stav 3 Zakona o lokalnoj samoupravi. Tim stavom je, kako se navodi, propisano da ako se predsjednik Opštine ne izabere u roku od 30 dana od prestanka mandata, na predlog Vlade ili trećine odbornika Skupština donosi odluku o skraćenju mandata.

"Ministarstvo javne uprave konstatuje da je predsjedniku Opštine Berane prestao mandat podnošenjem ostavke, dana 13. juna 2024. godine, te da je rok za izbor predsjednika Opštine Berane bio 30 dana od dana prestanka mandata predsjedniku Opštine Berane", piše, između ostalog, u dokumentu Ministarstva javne uprave.

Nakon prijema ovog dokumenta predsjednik lokalnog parlamenta Milun Rmuš juče je održao kolegijum sa šefovima odborničkih klubova na kojem je bilo govora o spovođenju preporuka koje je dalo Ministarstvo javne uprave. Nezvanično nam je rečeno da će se novi sastanak održati u utorak i da će se na njemu definisati datum održavanja sjednice za skraćenje mandata Skupštine opštine.

Sjednica Skupštine opštine Berana, koja je po hitnom postupku sazvana 25. juna, na kojoj je trebalo da se raspravlja o predlogu Odluke da se na mjesto predsjednika Opštine izabere Damjan Ćulafić još uvijek nije zvanično okončana. veće je prekidana nekoliko puta. Poslednji put je prekinuta 12. juna zbog nedostatka kvoruma, jer se na sjednici nijesu pojavili odbornici vladajuće većine koju čine DF, Demokrate, Pokret Berane sad, Prava Crna Gora i Ujedinjena Crne Gore. U skupštinskoj sali na početku zasijedanja našli su se samo odbornici opozicionih DPS-a i SNP-a.

Vladajuća većina više mjeseci uzaludno pokušavaju da obezbijedi podršku 18 odbornika za sprovođenju u djelo sporazuma kojim je definisano da funkciju predsjednika Opštine Berane prve dvje godine obavlja kandidat Nove srpske demokartije, a preostale dvije kandidat Demokratske Crne Gore.

Radević: Zašto se skrivaju obavezujuća dokumenta

Predsjednik beranskog odbora SNP-a Ivan Radević smatra krajnje neprimjerenim to što nadležni u lokalnoj upravi, kako je naveo, skrivaju obavezujuća dokumenta koja u vezi funkcionisanja Opštine dobijaju od državnih institucija.

-Svi znamo da rad lokalne uprave i lokalnog parlaneta treba da budu javan i da građani blagovremeno treba da budu obaviješteti o tome. To, između ostalog, znači da sva važna dokumenta treba blagovremeno da se objavljuju na sajtu Opštine. Međutim, to u Beranama nije slučaj. Na to ukazuje i podatak da na sajtu Opštine nijesu istaknute preporuke Ministarsva javne uprave o daljim koracima koji se odnose na daljeg funkcionsanja Opštine. Tražimo da nadležni kažu zašto od građana skrivaju tako važne stvari – istkao je Radević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.