Zašto visoke temperature izazivaju glavobolju?
Ilustracija

Zašto visoke temperature izazivaju glavobolju?

Toplota može biti glavni faktor, složili su se stručnjaci, iako je početak glavobolje često kombinacija faktora životne sredine.

Visoke temperature su često praćene promjenama barometarskog pritiska, direktnim izlaganjem suncu i vlažnošću, a ove promjene okruženja mogu izazvati glavobolju, naročito kod onih koji imaju migrenu, piše Vašington post.

"Migrena ne voli varijabilnost", rekla je dr Džesika Ailani, neurolog i direktorka Centra za glavobolju u MedStar Džordžtaunu.

Stručnjaci nisu sigurni u precizan mehanizam pomoću kog toplota može da izazove glavobolju, iako toplota može dovesti do procesa za koje se zna da izazivaju glavobolju.Ekstremna dehidracija može prouzrokovati da se vaš mozak smanji i suze krvni sudovi koji oblažu mozak, što može dovesti do fizičkog bola, rekla je Elizabet Loder šef odjeljenja za glavobolje u Brigam ženskoj bolnici.

U ekstremnim slučajevima, toplota može da utiče na funkciju neurona mozga, kaže neurolog klinike Mejo dr Narajan Kisun.

"Promjenjena funkcija ćelija dovodi do povećanja aktivnosti u centrima za bol u mozgu",. objasnio je on.

Uticaj dehidratacije

Dehidratacija svakako može pogoršati sposobnost vašeg tijela da se nosi sa toplotom, ali nije nužno uzrok glavobolje izazvane toplotom, slažu se stručnjaci.

Ekstremna toplota može dovesti do neravnoteže elektrolita, jer telo gubi natrijum znojenjem, što znači da je važno da se napunite elektrolitima kao i vodom.

"Dehidratacija je usko povezana sa neravnotežom elektrolita jer voda slijedi so", rekao je Kison i dodao da je tijelo sa gubitkom soli manje sposobno da zadrži vodu.

Ipak, glavobolje od toplote mogu se pojaviti čak i kada je neko dobro hidriran.

Šta možete učiniti da ublažite simptome?

Glavobolja izazvana toplotom, posebno ako ne patite od migrene, znak je da se stvari mogu pogoršati. Sklonite se sa  vrućine i pokušajte da se rashladite hladnim napitkom ili ledom, a zatim potražite klimatizovanu prostoriju.

Pijte vodu i napitke koji tijelu mogu da nadoknade izgubljene elektrolite. Sipajte malo soli ili limunovog soka u vodu, rekla je dr Ailani.

Tada možete koristiti strategije koje vam obično pomažu da se nosite sa glavoboljom, rekla je Loder, kao što je ležanje u mračnoj sobi sa zatvorenim očima.

Izbjegavajte poznate okidače poput određene hrane i smanjite unos alkohola, koji može doprinijeti dehidrataciji, rekao je dr Kison. Slatka pića takođe mogu dovesti do dehidracije, dodao je Kerubino Di Lorenco sa katedre za neutologiju na Univerzitetu Sapienca u Rimu.

Takođe izbjegavajte vježbe na otvorenom tokom visokih temperatura.

- Čini se trivijalnim savjetom, ali skoro svi slučajevi glavobolje od toplotnog udara prijavljeni u literaturi su se desili kod onih koji nisu slijedili ovo pravilo zdravog razuma - rekao je Di Lorenco.

Ako morate da budete napolju, naočare za sunce mogu biti korisna preventivna mjera, dodao je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.