Kupanje u fontanama može dovesti do ozbiljnih posljedica po zdravlje
Ilustracija

Stručnjaci apelovali na izbjegavanje tog vida rashlađivanja

Kupanje u fontanama može dovesti do ozbiljnih posljedica po zdravlje

Ljetnje vrućine nerijetko natjeraju djecu da rashlađenje potraže u nekim od podgoričkih fonatana. Ipak, to može dovesti do ozbiljnih posljedica po zdravlje, kažu sagovornici Gradske RTV i apeluju na građane da izbjegavaju rashlađivanje u fontani.

Tropske vrućine često izazovu pripradnike romske populacije da rashlađenje potraže u gradskim fontama. Kupanje u njima, prema riječima doktorice dermatologa onkologa Ane Popović, može da bude jako opasno po zdravlje i da dovede do ozbiljnih kožnih infekcija.

"U toj vodi je često prisutan stafilokokus aureus, koji može dovesti do raznih infekcija poput infetiga, ali i pojave folikulitisa zapaljenja dlake, ali i raznih dubokih infekcija poput celulitisa“, kazala je Popović.

Iz Vodovoda su saopštili za Gradsku da se sa ovim problem susrijeću godinama unazad.

"Nažalost, svjedoci smo nesavjesnog ponašanja pojedinaca koji vodu iz fontana koriste za piće i kupanje, bacaju otpad u fontane, te pored toga što ugrožavaju svoje zdravlje rizikuju da oštećenjem instalacija u fontanama dođe do težih posljedica“, ističu iz Vodovoda.

Poručuju da se godišnje za održavanje fontana odvoji oko 80 hiljada eura, a najveći problem, kako kažu predstavalju nesavjesni građani.

"Troškovi obuhvataju sredstva za čišćenje, remont pumpi, hidrotehničkih i elektro instalacija, radnu snagu, što je svakako za naše društvo izazov i u finansijskom i kadrovskom smislu. Pored toga što su određeni nedostaci na fontanama naslijeđeni, često imamo problem da zbog nasavjesnog ponašanja građana fontane vratimo u prvobitno stanje“, navode oni.

Iz Vodovoda naglašavaju da nemaju mehanizme koji bi spriječili konzumiranje vode iz fontana, stoga apeluju na građane da u cilju lične bezbjednosti, a i bezbjednosti zaposlenih koji održavaju fontane, ne koriste iste za lične namjene i ne devastiraju ih.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.