„Zapad predao Crnu Goru Srbiji naklonjenoj Kremlju“: Analiza u Evropskoj pravdi o oslobađajućoj presudi za „državni udar“

„Zapad predao Crnu Goru Srbiji naklonjenoj Kremlju“: Analiza u Evropskoj pravdi o oslobađajućoj presudi za „državni udar“

Dvoje državljana Rusije, nekoliko državljana Crne Gore i Srbije optuženih za terorizam (tačnije planiranje državnog udara) na dan crnogorskih izbora 2016. Viši sud u Podgorici je 12. jula oslobodio svih optužbi, podsjeća Evropska pravda na ruskom jeziku u podužem članku o Crnoj Gori.

Takva odluka Višeg suda je donijeta, napominje novinarka Natalija Iščenko, uprkos činjenici da je 2019. crnogorski sud donio potpuno suprotnu odluku – svi optuženi su proglašeni krivim i dobili su ukupno 70 godina zatvora.

Apelacioni sud je februara 2021. godine poništio ovu presudu.

Naime, 12. jula sud je ne samo oslobodio umiješane u slučaj, već je jasno stavio do znanja da ne postoji predmet same optužbe – nasilna promjena vlasti koju su organizovale ruske specijalne službe kako bi spriječile Crnu Goru da uđe u NATO.

Nakon zauzimanja parlamenta, prozapadna Demokratska partija socijalista, na čelu sa njenim liderom Milom Đukanovićem, trebalo je da bude smijenjena sa vlasti (a sam Đukanović ubijen), dok je proruska partija Demokratski front trebalo da vodi zemlju, piše u članku Evropske pravde.

Međutim, sada su iste proruske snage na vlasti u Crnoj Gori – a postepeni preokret spoljnog kursa zemlje prati i takvo „prekrajanje istorije“.

Među oslobođenim koji sada slave pobjedu su vodeći proruski političari Crne Gore, bivši lideri Demokratskog fronta – aktuelni predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i poslanik Milan Knežević.

Kazne su oslobođeni i bivši komandant Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić i još dvojica Rusa, koji se smatraju agentima ruskih specijalnih službi: Eduard Šišmakov (poznati prema ruskom The Insider i britanskom Bellingcat, kao Eduard Širokov) i Volodimir Popov (aka Vladimir Moisejev).

Nakon oslobađajuće presude u slučaju „državni udar“, Andrij Mandić je na mreži X objavio fotografiju sa Milanom Kneževičem uz natpis „hrabrost i sloboda“.

Izvor:Antena M

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.