Knežević najavio iznošenje i državnih tajni ukoliko suđenje bude javno prenošeno
Foto: Dragan Mijatović/Pobjeda

Knežević najavio iznošenje i državnih tajni ukoliko suđenje bude javno prenošeno

Početak suđenja biznismenu i vlasniku Atlas grupe Dušku Kneževiću, nekadašnjem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Migu Stijepoviću i još pet osoba u predmetu poznatom pod imenom ,,Koverta” danas je u podgoričkom Višem sudu odloženo za 18. Septembar do kada će Vrhovni sud precizirati raniju odluku da se ovaj postupak snima i javno prenosi.

Postupak vodi sudija Nenad Vujanović.

Prije otvaranja glavnog pretresa sudija Vujanović je predočio da je vd predsjednice Vrhovnog suda Vesna Vučković prihvatila zahtjev branioca optuženog Kneževića, advokata Dražena Medojevića da se ovaj postupak audio vizuelno snima i javno prikazuje, s tim da sudija može odlučiti da se ne snimaju određeni djelovi suđenja

-Vrhovni sud je dozvolio snimanje glavnog pretresa ali mora se precizirati ko će i kako snimati, ko će imati pravo da se akredituje, ko će javno prenositi snimanje suđenja – kazao je sudija Vujanović.

Advokat Medojević je pojasnio da je zbog zainteresovanosti domaće I strane javnosti tražio snimanje I javni prenos suđenja kao što je to učinjeno u predmetu za pokušaj terorizma.

-Nisam kompetentan ko I kako to treba da snima, ali smatram da to treba da se odradi kao u predmetu tkz ,,državni udar”. Tada niko od branilaca nije podnosio zahtjev za snimanje, već je to odlučila tadašnja predjednica Vrhovnog suda zbog interesa javnosti. Tehnički se ne mogu izjasniti ko može da vrši ovo snimnje ali znam da suđenje može prenositi parlamentarni kanal I preko Jutjuba– kazao je advokat Medojević.

Uslijedilo je pojašnjenje suda da je snimanje suđenje u predmetu tkz ,,državnog udara” nije rađeno u skladu sa pravilnikom, posebno jer je dozvoljeno da se snimaju članovi sudskog vijeća i tužilac a što nije smjelo.

-Ovo rješenje Vrhovnog suda ne možemo da izvršimo jer se ne zna kome je dozvoljeno audio vizuelno snimanje. Potrebno je zatražiti tumačenje Vrhovnog suda u cilju zakonitosti odluke, Ne postoji uporište za ovu odluku, jer je potrebna saglasnost svih učesnika ovog postupka, kako ne bi došlo do narušavanja privatnosti optuženih – pojasnio je sudija Vujanović.

Optuženi Knežević je na pitanje suda kazao da ostaje pri ovom zahtjevu svog branioca.

-Ovo će da bude ozbiljan sudski proces, a ne rijaliti, gdje će se iznosti i neke državne tajne – kazao je Knežević.

Sudija je opomenuo Kneževića da to što je rekao predstavlja njegovu odbranu na šta je Optuženi kazao sudiji ,,da mu ne upada u riječ”.

Uslijedila je prva opomena optuženom Kneževiću.

-Ako nećete da me čujete, vratite me u Spuž – kazao je Knežević i ironično napomenuo da je on optužen za sajber kriminal što znači da je relevantan za rješavanje problema u vezi snimanja sudskog procesa.

On se pozivajući na iskustvo koje je imao sa sudom u Londonu, kazao da sud da je signal a oni koji se akredituju imaju pravo da prenose suđenje.

Ukazao je i da sud to treba da objavi javno da bi se TV kuće akreditivale.

-Naša IKT služba je snimala “državni udar” ali taj signal je ustupljen na način koji nije u skladu sa zakonom. To treba da uvedemo u zakonitost - naveo je Vujanović.

Specijalna tužiteljka Tanja Čolan Deretić smatra da vijeće treba da donese odluku da se pojedini djelovi pretresa ne snimaju jer postoje opravdani razlozi. Napomenula je da je ona specijalna koja zastupa optužnice SDT-a, te da joj se tako Knežević obraća, na šta je ovaj optuženi reagovao bez dozvole suda.

Sud je ponovo opomenuo Kneževića koji je onstatovao da je već dobio dva žuta kartona I da sledi crveni.

Posle dva žuta kartona vi meni dajte I crveni – kazao je optuženi Knežević nakon čega je sud naložio da se ovaj optuženi udalji iz sudnice.

Afera ,,Koverta” odnosi se na tajni snimak koji je biznismen Duško Knežević prezentovao 2019. godine, a na kojem se vidi Stijepović u trenutku predaje navodno oko 100.000 eura za finansiranje kampanje Demokratske partije socijalista DPS.

Pored Kneževića I Stijepovića na optužnici specijalnog tužilaštva u ovom predmetu su Kneževićevi saradnici I prijatelji Branislav Todorović, Živko Šljivančanin, Tamara Krdžić, Goran Grujović i Tomica Knežević

Stijepović se optužnicom SDT-a tereti da je u oktobru 2016.godine, po prethodno postignutom dogovoru, od Duška Kneževića preuzeo 110.000 američkih dolara od kojih je prema stavu 62.070 pribavljeno kriminalnim djelatnostima, sa namjerom da ih ubaci u legalne tokove - radi korišćenja tog novca za parlamentarne izbore.

On je tražio od Kneževića da dolare zamijeni u euro što je ovaj i učinio preko Vlatka Rašovića koji u ovom predmetu ima status svjedoka saradnika.

Konvertovani novac je predate predstavniku DPS i podijeljen uz potvrde, aktivistima te partije, a što prema ocjeni SDT-a ukazuje da je Stijepović znao da se radi o novcu stečenom kriminalnom djelatnošću, te da treba prikriti njegovo porijeklo i izbjeći svako njegovo evidentiranje, posebno njegovo evidentiranje kroz prihode DPS-a koji su podložni kontroli.

U optužnici piše da je Dusko Knežević, nakon što su njegovi saradnici konvertovali 110.000 dolara u eure, Stijepoviću predao "samo" 47.500 eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.