Tajna služba pod istragom zbog atentata na Trampa

Tajna služba pod istragom zbog atentata na Trampa

Generalni inspektor američkog Sekretara za unutrašnju bezbjednost saopštio je da je otvorio istragu o tome kako je Tajna služba obezbjeđivala bivšeg predsjednika Donalda Trampa na dan kada je napadač pokušao da ga ubije na mitingu u Pensilvaniji.

U kratkoj objavi na vebsajtu generalnog inspektora navodi se da je cilj istrage da se „razmotri proces američke Tajne službe za obezbjeđivanje mitinga bivšeg predsjednika Trampa 13. jula 2024. godine“.

Ne precizira se kada je istraga pokrenuta.

Objava je na dugoj listi slučajeva kojima se bavi kancelarija generalnog inspektora.

PredsjednikDžo Bajdenveć je naložio nezavisnu istragu bezbjednosnih mjera na mitingu. Pucnjava je pokrenula pitanja o tome kako je napadač uspio da se popne na krov sa kojeg se jasno vidio bivši predsjednik, koji je u napadu pogođen u uvo.

Dvadesetogodišnji napadač Tomas Metju Kruks bio je na 135 metara od bine na kojoj jeTrampgovorio, kada je otvorio vatru. Uoči mitinga, Trampu je pojačano obezbjeđenje zbog prijetnje iz Irana.

Okrvavljenog Trampa agenti Tajne službe su brzo sklonili sa bine, a snajperista je ubio napadača. Republikanski kandidat rekao je da mu je u pucnjavi probijen gornji dio desnog uva. Jedan učesnik mitinga je ubijen, a dvoje je u kritičnom stanju.

Direktorka Tajne službe Kim Čitl rekla je da agencija razumije značaj nezavisne istrage koju je naložio Bajden i da će sarađivati i sa kongresnim odborima koji istražuju pucnjavu. Naglasila je da služba pokušava da utvrdi kako je došlo do napada u subotu i da osigura da se ne ponovi.

Tajna služba ima oko 7.800 pripadnika koji obezbjeđuju predsjednike, potpredsjednike, njihove porodice, bivše predsjednike i njihove supružnike i maloljetnu djecu mlađu od 16 godina, te nekoliko visokih zvaničnika kabineta kao što je sekretar za unutrašnju bezbjednost, piše VOA.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.