Rusija i Ukrajina razmijenile 190 zatvorenika uz posredovanje UAE

Rusija i Ukrajina razmijenile 190 zatvorenika uz posredovanje UAE

Ukrajina i Rusija razmijenile su po 95 ratnih zarobljenika, saopštili su danas zvaničnici dvije države.

To je uslijedilo tri nedjelje nakon njihove posljednje razmjene i kao dio povremenih sporazuma o slanju zarobljenih vojnika kući.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, to je bila 54. razmjena ratnih zarobljenika otkako je Rusija u februaru 2022. godine pokrenula sveopštu invaziju na Ukrajinu.

Zvaničnici zaraćenih država se sastaju tek kada razmijene svoje mrtve i ratne zarobljenike, nakon dugih priprema i diplomatije.

Ni Ukrajina, ni Rusija ne otkrivaju koliko ukupno ima zarobljenika.

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski na Telegramu je naveo da su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) ponovo posredovali u sporazumima.

UAE su saopštili da održavaju prijateljske odnose i sa Moskvom i sa Kijevom.

Zelenski je objavio fotografije uglavnom mršavih vojnika sa obrijanim glavama i umotanim u ukrajinske zastave koji stoje na nečemu što je izgledalo kao otvoreno područje sela.

"Koliko god bilo teško, tražimo sve koji su možda u zatočeništvu. Moramo sve da vratimo", napisao je Zelenski.

Među oslobođenim Ukrajincima bilo je i onih koji su proveli više od dvije godine u zatočeništvu.

Oni su zarobljeni u Mariupolju, tokom rane ruske ofanzive na Kijevsku oblast i bitaka u istočnoj oblasti Luganska, saopštio je Koordinacioni štab zemlje za ratne zarobljenike.

Navodi se da se nešto više od 3,4 hiljade ljudi, kako civila tako i vojnika, vratilo iz ruskog zarobljeništva od izbijanja rata.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će oslobođeni ruski vojnici biti prebačeni u Moskvu na liječenje i rehabilitaciju.

Prema Ujedinjenim nacijama, većina ukrajinskih zarobljenika pati od rutinskog medicinskog zanemarivanja, ozbiljnog i sistematskog maltretiranja, pa čak i mučenja dok su u pritvoru.

Takođe je bilo izolovanih izvještaja o zlostavljanju ruskih vojnika, uglavnom tokom zarobljavanja ili tranzita do mjesta za interniranje.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.