Tri najbolja izvora proteina za zdravlje srca
Shutterstock

Tri najbolja izvora proteina za zdravlje srca

Kako starimo, održavanje zdravlja srca postaje sve važnije. Naš izbor ishrane igra značajnu ulogu u tome, a unos proteina je ključni faktor.

Crveno meso, popularan izvor proteina, povezuje se s višim nivoima holesterola i povećanim rizikom od srčanih bolesti. Redovna konzumacija crvenog mesa može dovesti do povišenih nivoa LDL (lošeg) holesterola, što povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

Dakle, ako želimo da poboljšamo zdravlje srca, ključno je pronaći zdravije alternative. Srećom, dijetetičarke Lisa Endrus i Krutika Nanavati otkrile su nekoliko odličnih opcija koje su izvrsne za zdravlje srca i pomažu i u kontroli nivoa holesterola.

1. Škampi i školjke

Za one koji žude za plodovima mora, ali nisu raspoloženi za losos, škampi i školjke su odlična opcija.

"Škampi i drugi plodovi mora dobri su za vaše srce jer sadrže selen - antioksidans koji štiti ćelije u vašem tijelu od oštećenja slobodnih radikala", kaže Endrus za SheFinds.

Osim toga, plodovi mora su izvor omega-3 masnih kiselina koje doprinose zdravlju srca smanjujući upale i poboljšavajući rad krvnih sudova.

Svojim niskim sadržajem kalorija i masti, škampi i školjke savršeni su za one koji vode računa o težini i traže ukusne proteinske opcije koje pomažu u snižavanju nivoa holesterola.

2. Piletina i ćuretina

Piletina i ćuretina bez kože, klasičan je izbor nemasnih proteina.

"Piletina i ćuretina bez kože odlične su opcije za mršavljenje jer su nemasni proteini i sadrže manje kalorija od crvenog mesa", ističe Endrus.

Nanavati se slaže i ističe: "Pileća prsa imaju nizak udio masti i visok udio proteina. Osim toga, ćureća prsa su takođe nemasna i bogata proteinima."

Premda imaju malo kalorija, posebno u poređenju s crvenim mesom, Andrus napominje da piletina i ćuretina svejedno sadrže vitamine B, kao što su B6 i B12, koji su potrebni za smanjenje homocisteina - kemikalije koja je povezana s bolestima srca i moždanim udarom.

3. Masna riba poput lososa

Masne ribe poput lososa i skuše izvrsna su alternativa crvenom mesu. Prema Andrus, ovi ukusni izvori proteina "sadrže omega-3 masne kiseline koje pomažu da se smanji upalu i zaštititi naše srce."

Te masnoće ne samo da podupiru zdravlje srca, već takođe doprinose mršavljenju.

"Zdrave masti u hrani takođe pomažu u podsticanju osjećaja sitosti, što može pomoći u mršavljenju", istakla je dijetetičarka. Nanavati zaključuje da je ovo meso "prepuno proteina", s 22 grama po porciji od otprilike 85 grama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.