Šest maski koje osvježavaju lice posle sunčanja
/ GETTY IMAGES-YEVGEN_RYCHKO

Šest maski koje osvježavaju lice posle sunčanja

Nakon dana na suncu, koži je potrebna hidratacija, restauracija, a ponekad i osvjetljavanje. Maske za lice su idealne za oporavak kože. Suvoća, zategnutost, ljuštenje, neujednačen ton – sve ovo može nastati ako se predugo sunčate, a maske za lice su brz put da kožu oporavite.

Kakve maske za lice su dobre posle sunčanja?

Sve maske za lice koje hidriraju i imaju blage, neiritabilne sastoje su, u principu dobar izbor. Važno je da na vaše lice, odmah posle sunčanja, stavljate hidratatnu kremu i da izbjegavate u ovom periodu kozmetiku koja izaziva fotosenzitivnost.

Maske za lice bi trebalo koristiti najviše dva puta nedjeljno. Dermatolozi preporučuju proizvode koji sadrže umirujuću aloe veru ili soju, hijaluronsku kiselinu ili glicerin i umirujući ši puter. Odlične su maske koje sadrže vitamine C i E, koji deluju kao antioksidansi koji pomažu u preokretanju oštećenja od sunca,piše lepotaizdravlje.rs

Koji sastojci maski za lice su dobri za oporavak od UV zraka?

Aloja je bogata hranljivim materijama i antioksidansima, pomaže u borbi protiv znakova preranog starenja, smanjuje pigmentaciju, leči akne i pruža odličnu hidrataciju koži. Aloja takođe pomaže kod opekotina od sunca, umiruje i osvježava kožu.

Med ima antibakterijska, antioksidativna, antiinflamatorna i hidratantna svojstva.

Bademov prah takođe pomaže da se koža posvetli, što je veoma korisno nakon pretjeranog sunčanja.

Krastavac je izvor hidratacije, svježine i energije za kožu. Pomaže u smanjenju količine melanina i kontroliše njegovu proizvodnju, stimuliše proizvodnju kolagena, nježno osvjetljava i vlaži kožu. Njegova svojstva hlađenja, umirivanja i iscjeljenja su veoma pogodna za liječenje opekotina od sunca.

Mango nije samo ukusno, već i veoma zdravo voće. Odličan je za kožu i vrlo se često koristi u pilingima i maskama za lice. Beta-karoten i vitamin A sadržani u mangu podmlađuju i obnavljaju kožu, dok antioksidansi pomažu u održavanju zdrave i sjajne kože.

Menta je uvijek povezana sa svježinom. A leti je upravo ono što nam je potrebno. Nana djeluje rashlađujuće i umirujuće na kožu. Ali to nije sve. Takođe osvjetljava i ujednačava ton kože, a takođe smanjuje znake preranog starenja.

Maske za lice posle sunčanja koje možete napraviti same

Aloe maska za lice

Sastojci: Aloe vera gel – 1/4 šolje.

Med – 1 kašika.

Priprema: Pomiješajte sastojke i nanesite na lice. Ostavite 20 minuta, isperite hladnom vodom. Koristite 2-3 puta nedjeljno.

Maska od kivija

Sastojci: pola kivija, očišćenog, bademi (samljeveni) – 8-10 g, 1/2 kašike brašna

Priprema: Pomiješajte sastojke, nanesite na lice, ostavite oko 15 minuta. Isperite vodom. Ovu masku možete koristiti jednom nedjeljno.

Maska od krastavca

Sastojci: jedna kašika rendanog krastavca, 1 kašika meda, pola kašike jogurta.

Priprema: Pomiješajte sve sastojke i ostavite 15-20 minuta. Zatim ga isperite. Ova maska se može koristiti dva puta nedjeljno.

Maska sa lubenicom

Sastojci: 3 kašike soka od lubenice, 1 kašika soka od krastavaca, 1 kašika mlijeka u prahu i 1 kašika jogurta.

Priprema: Pomiješajte sastojke, nanesite na lice i ostavite oko 15 minuta. Isperite hladnom vodom. Može se koristiti jednom nedjeljno.

Mango maska

Sastojci: 2 kašike pulpe manga, 1 kašika jogurta, 1 kašika meda, prstohvat kurkume u prahu.

Priprema: Pomiješajte sastojke i primijenite. Ostavite 15 minuta. Može se koristiti jednom nedjeljno.

Maska od nane

Sastojci: Listovi mente, 2 kašike ovsene kaše, 1 kašika meda, malo ružine vode tek da se napravi pasta.

Priprema: Uz pomoć blendera sameljite ovsene pahuljice i listove nane u sitne mrvice. Dodajte med i ružinu vodu. Miješajte. Nanesite na lice i vrat. Masirajte nekoliko minuta. Isperite nakon 20-25 minuta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.