Pejović: Spajić doprinio unapređenju standarda višestruko više od onih koji su vladali tri decenije
Foto: Skupština Crne Gore

Pejović: Spajić doprinio unapređenju standarda višestruko više od onih koji su vladali tri decenije

Premijer Milojko Spajić je kao ministar na čelu finansija u 42. Vladi za svega 16 mjeseci i kao premijer u 44. Vladi za manje od devet mjeseci unaprijedio životni standard višestruko više od onih koji su vladali tri decenije, poručio je generalni sekretar Pokreta Evropa sad (PES) Boris Pejović.

- Nekadašnji ministar finansija i aktuelni premijer je prvo naslijedio uništene finansije sa skoro četiri milijarde eura duga i ogromnim procentualnim dugom u odnosu na BDP, te svega oko pedeset miliona eura u trezoru, u trenutku kada su minimalne plate bile 222 eura, minimalne penzije 145 eura, prosječne plate nešto više od 500 eura, a čak se i gorivo smatralo luksuzom - istakao je Pejović.

Naglašava da će, uz sve efekte globalne inflacije na koju Crna Gora nema uticaja, u prosjeku implementacijom programa Evropa Sad 1 i 2 minimalne plate i penzije biti uvećane tri puta, a prosječna plata duplirana.

- Iako je u brojnim zemljama Evropske unije zabilježena čak i veća stopa inflacije u odnosu na Crnu Goru, nijedna zemlja nije za tako kratak rok ni približno uvećala zarade i penzije, te imala ekonomski rast među najvećima u Evropi, što redovno registruju i najrelevantnije međunarodne adrese. Javni dug koji je sada nešto više od 60 odsto ukupnog BDP-a, drastično je manji od perioda kada su plate i penzije bile ispod svakog dostojanstva - kazao je on.

Dodaje da suficit budžeta za prvih pet mjeseci, rekordna turistička sezona, infrastrukturni razvoj, uz preko pola milijardi odobrenih sredstava odlukama Evropske komisije ukazuju da se naša zemlja brzo i ekonomski oporavlja.

- Uz dobijeni IBAR i unapređenje vladavine prava, naša zemlja će postati mnogo ljepše mjesto za život, koju neće napuštati desetine hiljada naših državljana, kao što je bio slučaj za vrijeme bivšeg režima - zaključio je Pejović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.