Njemačka će žestoko srezati vojnu pomoć Ukrajini
Foto: Arhiva

Prema Nacrtu proračuna koji je odobrila vlada

Njemačka će žestoko srezati vojnu pomoć Ukrajini

Prema Nacrtu proračuna koji je odobrila vlada, Njemačka planira gotovo da prepolovi vojnu pomoć Ukrajini sljedeće godine, s oko osam milijardi eura na oko četiri milijarde eura.

Ministar finansija Kristijan Lindner rekao je da je finansiranje Ukrajine "sigurno u doglednoj budućnosti" zbog plana grupe G7 (sedam najmoćnijih svjetskih ekonomija) za prikupljanje 50 milijardi dolara od kamata na zamrznutu rusku imovinu.

Njemačka je drugi najveći vojni donator Ukrajine, nakon SAD-a. U 2024. godini njemački proračun za Kijev iznosi gotovo 7,5 milijardi eura.

Planirano smanjenje pomoći dolazi usred strahovanja u Ukrajini i među njenim evropskim saveznicima da bi američka sredstva mogla biti smanjena ili čak zaustavljena ako Donald Tramp pobijedi na predsjedničkim izborima u novembru. 

Manje za ukrajinsku odbranu, više za Njemačku

Nacrt proračuna odobrila je njemačka vlada u srijedu. Iako je predviđeno smanjenje vojne pomoći Ukrajini, odbrambeni proračun za 2025. biće povećani za 1,3 milijarde eura na 53,25 milijardi eura.

To je još uvijek manje od šest milijardi eura za koje se zalagao ministar odbrane Boris Pistorius, ali Njemačka i dalje planira da ispuni cilj od 2% BDP-a izdvajanja za odbranu kako to zahtijeva NATO savez.

Proračun za obranu još trebaju da odobre poslanici.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.