IJZ: Toplotni udar vreba na otvorenom
Ilustracija

IJZ: Toplotni udar vreba na otvorenom

Radovi na otvorenom prostoru pri ekstremno visokim spoljnim temperaturama (iznad 36°C), ne treba da se obavljaju, osim u slučajevima ozbiljne, neposredne i neizbježne opasnosti, kada su ugroženi ljudski životi i materijalna dobra od društvenog značaja.

Zbog izlaganja visokim spoljnim temperaturama, može doći do osipa na koži, grčeva i toplotnog udara, navodi se u preporukama Instituta za javno zdravlje.Zdravstveni problemi koji mogu da se pojave kod zaposlenih koji rade na otvorenom prostoru pri ekstremno visokim spoljnim temperaturama su toplotni osip, grčevi i udar.

"Toplotni udar javlja se kod zaposlenih koji su izloženi težem fizičkom radu u toploj i vlažnoj sredini. Može se ispoljiti u vidu lakog ili teškog poremećaja termoregulacije. Osnovni poremećaj je dehidratacija. Simptomi su opšta slabost, vrtoglavica, glavobolja, konfuzija, šum u ušima, žeđ, znojenje, treperenje pred očima, povišena temperatura, pad krvnog pritiska, crvena i vlažna koža, ubrzan puls, ubrzano i površno disanje i gubitak svijesti. Ovo je hitno medicinsko stanje koje može dovesti do smrti. Potrebno je premjestiti zaposlenog u hladovinu ili hladniji prostor. Ako je svjestan, postaviti ga da leži na leđa, dati mu da pije vodu, stavljati mokre obloge u predjelu vrata, prepone. Ukoliko je zaposleni bez svijesti, postaviti ga u bočni položaj. Ako su prisutni simptomi koji ukazuju na mogućnost nastanka toplotnog udara, a naročoto (vruća i suva koža, grčevi, nesvjestica, bunilo) treba odmah pozvati Hitnu pomoć (broj 124 za cijelu Crnu Goru) ili zaposlenog transportovati u najbližu zdravstvenu ustanovu", kažu iz Instituta za javno zdravlje.

Toplotni grčevi se javljaju poslije dugotrajnog dejstva visokih spoljnih temperatura i u toplim pogonima kod zaposlenih koji obavljaju težak fizički rad. Sunčanica je poremećaj termoregulacije koji nastaje direktnim dejstvom sunčevih zraka na otkrivenu glavu.

"Pri direktnom dejstvu sunca na glavu, oko 99 odsto toplotne energije apsorbuje se u koži i kostima glave. Jedan manji dio infracrvenih zraka (oko 1%) prodire do tvrde moždanice izazivajući njenu hipertermiju sa pratećom hipertemijom moždanica i mozga. Simptomi su: opšta slabost, glavobolja, vrtoglavica, treperenje pred očima, mučnina, povraćanje, crvenilo lica, povećana tjelesna temperatura, ubrzan puls i disanje, pojačano znojenje", preporuka je IJZ.

Ako fizička aktivnost na otvorenom traje kraće od 60 minuta, dovoljno je piti običnu vodu da se nadoknadi izgubljena tečnost. Kada fizička aktivnost traje duže od 60 minuta, više nije dovoljna obična voda za nadoknadu tečnosti, jer su se obilnim znojenjem izgubili i elektroliti, pa se preporučuju pića sa dodatkom ugljenih hidrata i elektrolita.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.