Fon der Lajen: Proširenje je suštinski interes EU
Ursula fon der Lajen

U govoru pred Evropskim parlamentom

Fon der Lajen: Proširenje je suštinski interes EU

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ja najavila da će proširenje Evropske unije biti među ključnim prioritetima njenog budućeg mandata, ako bude ponovo reizabrana.

Ona je u govoru pred Evropskim parlamentom upozorila da je proces pristupanja zasnovan na zaslugama.

Potvrdila je da će obezbijediti da sve zemlje budu spremne, prije pridruživanja.

“Kompletiranje naše Unije je takođe u našem suštinskom interesu…Istorija ponovo zove. Zapadni Balkan, Ukrajina, Moldavija i Gruzija su napravili svoj slobodan izbor. Izabrali su slobodu umjesto ugnjetavanja. Izabrali su demokratiju umjesto zavisnosti. A neki od njih plaćaju visoku cijenu za ovaj izbor. Zato moramo napraviti svoj izbor i pokazati čvrstu posvećenost. Njihova budućnost će biti slobodna i prosperitetna, unutar naše Unije”, naglasila je.

Riječ je o govoru u kojem ona iznosi svoje viđenje za budući petogodišnji mandat. Njeno imenovanje treba da potvrdi Evropski parlament, koji će tajno glasati tokom popodneva.

Za izbor Ursule fon der Lajen je potrebna apsolutna većina, što podrazumijeva 50 od sto poslanika plus jedan, odnosno 361 evropskih zastupnika. Glasanje o izboru fon der Lajen je prvi važan zadatak novog saziva Evropskog parlamenta koji je konstituisan 16 jula.

Izbori za evropske poslanike su na teritoriji Evropske unije održani između 6. i 9. juna. Oko imena fon der Lajen već su se složili lideri država i vlada EU na samitu održanom krajem juna.

U slučaju da ona ne dobije podršku Evropskog parlamenta, onda se lideri moraju okupiti na vanrednom samitu da bi se složili oko novog imena.

U suprotnom, ako fon der Lajen bude izabrana, započinje proces izbora novih komesara.

Imena za buduće komesare predlaže svaka država članica po principu jedna država – jedno ime.

Oni potom moraju proći kroz proces parlamentarne provjere. Evropski parlament potvrđuje i buduće komesare za novi saziv Evropske komisije.

Kandidati za buduće komesare pojavljuju se pred parlamentarnim odborima na saslušanjima o njihovim budućim oblastima odgovornosti. U septembru počinje proces ispitivanja kandidata.

Svaki odbor zatim ocjenjuje stručnost kandidata i šalje je predsjedniku Parlamenta.

Negativna ocjena može da navede kandidate da se povuku iz procesa, što se već dešavalo.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.