Gradonačelnica Pariza se okupala u Seni da dokaže da je rijeka čista za OI, Macron odbio plivati

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo se danas okupala u rijeci Seni kako bi dokazala da je ona čista i sigurna za takmičare na Olimpijskim igrama koje za devet dana počinju u glavnom gradu Francuske.

Otvaranje Olimpijskih igara će biti održano na obalama rijeke Sene u Parizu, a na Seni će biti organizovana i takmičenja u plivanju (maraton), te u triatlonu (plivanje).

Već godinama su takmičari u tim sportovima negodovali što će se takmičenja održati na Seni koja je jedna od najzagađenijih rijeka u Evropi.

Naime, kupanje na Seni je zabranjeno skoro čitav vijek jer se u nju ulijevaju gradske fekalije.

Grad Pariz je od 2015. godine uložio 1,5 milijardu eura u prečišćavanje Sene, no rijeka je na nedavnoj kontroli prošlog mjeseca bila i dalje zagađena.

Tada se u Seni nalazila velika količina bakterije Escherichia coli, a nivo fekalnih materija u vodi je bila deset puta veća od dozvoljene količine.

Ipak, nakon obilnih kišnih padavina ovog mjeseca stanje čistoće vode u Seni je popravljeno, te je gradonačelnica Hidalgo danas zaplivala i ispunila obećanje dato u januaru ove godine.

Ona je obećala da će se okupati u Seni kako bi dokazala da je voda čista i sigurna za sve takmičare, a nekoliko puta je pozvala i predsjednika Francuske Emmanuela Macrona da joj se pridruži.

Ipak, Macron je odbio svaki put njenu ideju, a danas se nije ni pojavio na obalama Sene kako bi joj pružio podršku.

Olimpijske igre u Parizu počinju 26. jula i trajat će sve do 11. augusta.

Izvor KLIX.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.