I Milatović i Spajić idu na otvaranje Olimpijskih igara u Parizu

I Milatović i Spajić idu na otvaranje Olimpijskih igara u Parizu

Predsjednik države Jakov Milatović iće će u Pariz na otvaranje Olimpijskih igara (OI) 26. jula, sa suprugom Milenom, a putovaće državnim avionom.

To su “Vijestima” rekli iz Kancelarija za odnose s javnošću predsjednika, navodeći da je predsjednik poziv dobio prije tri mjeseca.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, u Pariz će na otvaranje OI ići i premijer Milojko Spajić, iako do sada nije bila praksa da idu i predsjednik i premijer.

Iz Vlade nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” ko će biti u delegaciji sa premijerom na otvaranju OI u Parizu, kad je premijer dobio pozivnicu, da li će delegacija koristiti državni avion, privatni ili će ići komercijalnim letom, da li je u saznanju da na otvaranje ide i predsjednik Milatović...

”Vijesti” su premijera pitale i da li će prisustvovati premijerskom satu u Skupštini, koji je zakazan za 26. jul u 12 sati, dok ceremonija otvaranja OI počinje u 19 sati i 30 minuta.

Na pitanja “Vijesti” nije odgovorio ni ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić koji će, prema nezvaničnim informacija, takođe ići na otvaranje OI u Parizu.

Iz Kancelarija za odnose s javnošću predsjednika države rekli su da je Milatović primio 29. aprila ove godine poziv predsjednika Francuske Emanuela Makrona i predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasa Baha da prisustvuje otvaranju Olimpijskih igara u Parizu.

“U skladu sa pozivom, predsjednik Milatović boraviće sa suprugom u Parizu od 25. do 28. jula, gdje će prisustvovati svečanoj večeri koju priređuju predsjednik Francuske i predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta u muzeju Luvr, samitu ‘Sport za održivi razvoj’ i ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara”, kazali su.

Milatović će, kako su dodali, posjetiti i crnogorske sportiste u Olimpijskom selu i prisustvovati vaterpolo utakmici Crna Gora- Hrvatska.

Iz Milatovićevog kabineta nijesu željeli da komentarišu to što na otvaranje OI ide i Spajić.

Ipak, napominju da je od obnove nezavisnosti Crne Gore, otvaranju Olimpijskih igara prisustvovao samo bivši predsjednik države Filip Vujanović (Peking 2008, London 2012, Soči 2014), dok je bivši predsjednik države Milo Đukanović 2021. godine svoju pozivnicu za Ljetnje olimpijske igre u Tokiju ustupio bivšem premijeru Zdravku Krivokapiću.

Sa Krivokapićem je tada u delegaciji bio i Spajić, koji je tada bio ministar finansija u Krivokapićevoj Vladi.

Na ceremoniji više od 100 šefova država i vlada
Oko 45.000 policajaca obezbjeđivaće otvaranje Olimpijskih igara u Parizu 26. jula na kojem će prisustvovati više od 100 šefova država i vlada, rekao je juče visoki francuski zvaničnik i dodao da nema izmjena bezbjednosnih planova nakon napada na Donalda Trampa prošlog vikenda.

“U ceremoniji, koja će se prvi put održati van stadiona, učestvovaće oko 80 brodova koji će prevoziti sportiste iz cijelog svijeta na rečnoj ruti po Seni do Ajfelove kule”, rekao je šef za planiranja i koordinaciju OI, Lambis Konstantinidis, prenosi Rojters.

Sukob na Bliskom istoku i u Ukrajini, kao i prijetnja od napada, natjerali su francusku vladu da podigne pitanje bezbjednosti na najviši nivo ove godine.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022, Međunarodni olimpijski komitet je prvo preporučio zabranu učešća sportista iz Rusije i njenog saveznika Bjelorusije na međunarodnim takmičenjima, ali im je kasnije dopustio da se kvalifikuju kao neutralni učesnici, bez nacionalnih obilježja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.