Dodik računa na
Dodik pred Sudom BiH sa pristalicama (Foto: Pixsell)

Dodik računa na "litijumsku groznicu" kojom može trgovati sa Zapadom i tražiti politički spas

Na blogu Milorada Dodika jučer je objavljen veoma indkativan tekst o mineralnim sirovinama, odnosno rudnim bogatstvima na području bh. entiteta Republika Srpska.

Dodik u zanimljivom trenutku fokus stavlja na ovu temu te koristi evropski, a prije svega njemački interes za istraživanje i iskopavanje litijuma i drugih ruda u Srbiji. Dodik upravo na svom blogu naglašava kako će sva istraživanja mineralnih sirovina koordinirati sa Srbijom. Zanimljivo, njemački kancelar Olaf Scholz sutra dolazi u Srbiju, gdje bi s predsjednikom te zemlje Aleksandrom Vučićem trebao potpisati sporazum o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama vezanim uz elektromobilnu industriju, a to je prije svega litijum.

Zapadna Srbija, ali i određena područja u BiH, poput Majevice i područja Lopara (entitet RS) su bogata prije svega litijumom, ali i nekim drugim sirovinama. A litijum je nasušna potreba Evrope, prije svega zbog proizvodnje baterija za električne automobile, ali i zbog drugih uređaja.

U svom tekstu Dodik najavljuje saradnju sa Srbijom i Mađarskom o ovom pitanju, a ističe i saradnju s Njemačkom. Istom onom Njemačkom koju je u prethodnim mjesecima jako često demonizirao, vrijeđao, optuživao i na druge načine omalovažavao. Posebno nakon uloge Njemačke u usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici. No, ako je u pitanju finansijski, a prije svega lični politički interes Dodik je neminovno spreman preći preko svega.

Dodik, a i Vučić znaju da im je priča s rudnim bogatstvima, a posebno litijumom slamka spasa kojom mogu doslovno kupiti podršku Zapada.

Jer uprkos brojnim sankcijama koje ima Dodik, njegovi saradnici, ministri, firme njegove porodice, sudski proces koji se vodi preko njega, sve na jednu stranu, a na drugu interesno-političku trgovinu. A interes Zapada, prije svega Njemačke je ogroman za litijumom, na što Dodik može igrati kao način kupovine svoje političke slobode, odnosno ostanka na vlasti.

Industrijski razvoj, a posebno onaj u pogledu elektromobilnosti je jedan od prioritetnih. Za to im je litijum krucijalan, a planiraju ga iskopavati malo dalje od svog dvorišta. Zapadni Balkan je idealan jer je blizu, a nije u EU. To znači da su i regulative možda labavije i da se u adekvatan politički pristup do sirovina može doći brzo.

I Dodik i Vučić će domaćoj javnosti pojačano pričati o šansama za razvoj, o radnim mjestima i stabilnoj ekonomiji, a suštinski će sebi obezbijediti politički spas. I upravo je to pitanje vrlo vjerovatni suštinski pozadinski interes brojnih odluka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.