Mecaj Genci pravosnažno osuđen na pet godina i četiri mjeseca zatvora

Mecaj Genci pravosnažno osuđen na pet godina i četiri mjeseca zatvora

Apelacioni sud potvrdio je presudu kojom je Mecaj Genci početkom februara u ponovnom postupku pred podgoričkim Višim sudom osuđen na ukupno pet godina i četri mjeseca zatvorske kazne za pripadništvo u 37-članoj kriminalnoj grupi koju je Odjeljenje za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije i terorizma Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore 2009. godine optužilo za međunarodni šverc skanka.

Genci je osuđen za kriminalno udruživanje i nedozvoljeno držanje i promet droge.

Prvostepenu Presudu je izrekao sudija Višeg suda Amir Đokaj.

Genci je sa dvije presude koje su donijete 2013. i 2014. u njegovom odsustvu osuđen na kaznu od šest godina i 10 mjeseci.

Nakon što je poslije višegodišnjeg bjeksta uhapšen 22. maja prošle godine i sproveden u spuški zatvor na izdržavanje kazne on je iskoristio zakonsku mogućnost i zatražio da mu se ponovo sudi.

U trećem po redu sudskom postupku, sudija Đokaj je shodno ponuđenim dokazima prihvatio stav Tužilaštva i Gencija proglasio krivim.

Međutim, sud je djelimično van snage stavio prethodnu odluku o kazni i osudio Gencija na manju zatvorsku kaznu od pet godina i četri mjeseca.

Tridesetdvojica od 37 optuženih, uhapšeni su početkommarta 2009. godine dok je stavljanje lisica na ruke tada izbjeglo pet osumnjičenih među kojima se nalazio i Mecaj Genci.

U prvom postupku pred Višim sudom ova grupa je osuđena na 237 godina i 10 mjeseci zatvora, za zločinačko udruživanje i šverca droge.

Pošto je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu u ponovnom postupku pripadnici ove grupe osuđeni su na ukupno 130 godina zatvora. Prema stavu suda, tada je utvrđeno da su okrivljeni od 12. novembra 2008. do 26. februara 2009. godine švercovali drogu na teritoriji Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i šire, i organizovani u nekoliko grupa. U presudi se navodi da su jednu grupu sačinjavali Fran i Ljuid Marinaj i Zef Kola, koji su nezavisno jedan od drugog nabavljali i prodavali skank.

Đon Dušević je bio posrednik u kupoprodaji skanka i plaćanju između kriminalnih grupa u Albaniji i Crnoj Gori. Leon Gojčaj je na području Tuzi organizovao grupu koja se bavila kupovinom skanka i prenošenjem tog narkotika iz Albanije u Crnu Goru.

Pretresom porodičnih kuća prilikom hapšenja optuženih u predmetu ,,Golubovi” pronađeno je i oduzeto 35 kilograma skanka. U toku pretresa pronađena je i oduzeta i veća količina oružja i eksploziva, koja su ova lica držala u ilegalnom posjedu i to kilogram plastičnog eksploziva, automatska puška "zastava M83", dvije puške M48, automatska malokalibarska puška njemačke prozivodnje sa optikom i četiri pištolja. Pronađeno je i oduzeto oko 70.000 eura za koje se sumnja da su stečeni krivičnim djelom kao i 11 putničkih vozila, tri kamiona i veći broj mobilnih telefona sa karticama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.