Lavrov raspravljao o Palestini pa ironično prozvao predstavnicu SAD-a:

Lavrov raspravljao o Palestini pa ironično prozvao predstavnicu SAD-a: "Sjedite li u pogrešnoj prostoriji?"

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov učestvovao je na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija na kojoj je razgovarano o aktuelnoj krizi na Bliskom istoku s naglaskom na odnose Izraela i Palestine.

Kao što je to obično slučaj sa posljednjim sjednicama Vijeća sigurnosti UN-a i ovu su obilježile brojne rasprave prvenstveno između američkih i ruskih zvaničnika koji su iskoristili priliku da na ovakvoj sjednici ponovno govore i o Ukrajini te da porede pristup velikih sila jednom i drugom problemu.

Tokom govora, Sergej Lavrov je izjavio kako Izrael pokušava uvući Ameriku u eskalaciju s Iranom.

"Osjećaj je da ih žele isprovocirati i punom umiješanošću u sukob s Hezbolahom. Zaista se nadam da će Zapad učiniti sve da takve provokativne misli, ako postoje u izraelskom rukovodstvu, ostanu samo misli. Ili još bolje, da se zaborave", poručio je Lavrov.

Nakon toga, šef ruske diplomatije osvrnuo se na govor predstavnika Izraela koji je kritizirao Iran i rekao da Teheran isporučuje vojnu opremu koja se potom koristi protiv Ukrajinaca.

Ovu rečenicu Lavrov je iskoristio kako bi se ironično obratio američkoj predstavnici u Vijeću sigurnosti Lindi Thomas-Greenfield.

"Usput, htio sam da pitam uvaženu predstavnicu SAD-a. Da li ste, slušajući predstavnika Izraela, imali osjećaj da ste bili u pogrešnoj prostoriji i došli na pogrešnu diskusiju? Jasno vam je o čemu pričam", poručio je Lavrov.

Takođe, naglasio je kako se o Palestini ne može razgovarati bez palestinskih predstavnika.

"Uvjereni smo da su Palestinci sposobni samostalno određivati svoju budućnost bez uplitanja izvana. To se inače odnosi i na budućnost Gaze kao integralnog dijela palestinske države. Svi znamo kakvi se zakulisni kontakti sprovode, kakvi se planovi kuju te kako se predodređuje buduća struktura kako Gaze tako i cijele palestinske države. O državi se praktički ne govori. Vjerujem da bismo svi trebali poštovati princip 'ni riječi o Palestini bez Palestine'", zaključio je Lavrov.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.