Šta donose izbori za Evropski parlament? Sa čim se sve suočava Evropska unija?
Evropski parlament

Šta donose izbori za Evropski parlament? Sa čim se sve suočava Evropska unija?

Petogodišnji mandat odlazećeg saziva Evropskog parlamenta, obilježili su brojni izazovi, od kojih su neki stavili na test jedinstvo Evropske unije.

Najznačajniji događaji, koji su obilježili prethodne godine, su izlazak Velike Britanije iz EU (učestvovala je na izborima 2019. godine), pandemija COVID-a, ruska agresija na Ukrajinu. Pitanje koje je izazvalo najviše nesuglasica i podjela unutar EU, još od velikog migrantskog talasa 2015. godine, je politika migracija i azila. Upravo na ovoj temi profitirale su brojne partije krajnje desnice i to ne samo na izborima za Evropski parlament, već i na nacionalnom nivou, prenosi Demostat.

Ključne teme o kojima se razgovaralo u ovoj kampanji su bezbjednost Evropske unije, situacija u Ukrajini, migracije, Zeleni dogovor (plan za klimatski neutralnu EU), životni standard.

Ankete predviđaju da će Evropska narodna partija (EPP) osvojiti 176 mandata, što je manje u odnosu na 182 mandata koliko je osvojila na prethodnim izborima. Grupa Socijalista i demokrata (S&D) umjesto sadašnjih 156, imaće 144 mandata. Očekuje se da politička grupa Obnovimo Evropu dobije 82, umjesto sadašnjih 108 mandata. Najveći pad predviđa se političkoj grupi Zeleni/Evropska slobodna alijansa i to sa 74 na 41. Ljevica takođe bilježi pad sa 41 na 32. Krajnje desničarska Identitet i demokratija može da osvoji 66 mandata, 6 manje u odnosu na sadašnji broj mandata. Očekuje se rast Evropskih konzervativaca i reformista sa 62 na 72. Ovoga puta značajno će se povećati broj poslanika koji će pripasti nezavisnom poslaničkom klubu.

U sadašnjem sazivu Evropskog parlamenta koaliciju koja ima većinu čine Evropska narodna partija (EPP), Socijalisti i demokrate (S&D), Obnovimo Evropu (RE) i Zeleni. Ukoliko se rezultati koje predviđaju ankete potvrde na izborima, ova koalicija će imati većinu i narednom sazivu Evropskog parlamenta. Najveće političke grupacije, poput EPP i PES, isključile su mogućnost saradnje sa krajnje desničarskim partijama. To je u svom obraćanju, prilikom poslednje TV debate izjavila Ursula fon der Lajen, sadašnja predsjednica Evropske komisije i kandidat EPP za reizbor.

“Ako pogledate Nacionalni savez (Marin Le Pen) ili AFD, svi oni imaju nešto zajedničko: oni su Putinovi prijatelji i žele da unište Evropu”, rekla je Fon der Lajen.

Jedan od vodećih lidera političke grupacije Obnovimo Evropu, francuski predsjednik Emanuel Makron u svojim govorima i političkim inicijativama, ističe potrebu za reformom Evropske unije, prije svega, evropske bezbjednosne i odbrambene arhitekture, kako bi EU mogla da odgovori na savremene izazove i prijetnje. Na predavanju na Sorboni, istakao je da EU želi da bude „svjetski lider do 2030. godine“ u pet strateških sektora: vještačka inteligencija, svemir, biotehnologija, kvantne informacije i obnovljivi i nuklearni energetski kapaciteti.

Kandidatkinja političke grupacije Zelenih, Teri Rajntke, smatra da je uspon desničarskih populista i njihova bliskost sa Rusijom najveća prijetnja Evropi. Pomenula je da veliki broj desničarskih partija iznosi stavove koji su naklonjeni Rusiji i da su pojedini poslanici EP “produžena Putinova ruka” i da se “neki poslanici se sumnjiče da su dobili novac iz Moskve.”

U političkoj grupaciji Identitet i demokratija najuticajnije partije su Nacionalni savez Marin Le Pen i Alternativa za Njemačku (AFD) koji imaju najveći broj poslanika u EP u okviru ove grupacije. Kao svoje prioritete u ovoj kampanji naveli su zaustavljanje ilegalnih migracija, sprečavanje islamizacije Evrope, borbu protiv birokratije u EU, povećanje bezbjednosti.

Glasanje za izbor poslanika Evropskog parlamenta počinje danas, u Holandiji, a do nedjelje 9. juna održaće se u svih 27 država članica Evropske unije. Preko 350 miliona birača izabraće 720 poslanika Evropskog parlamenta, petnaest više od sadašnjih 705.

Najveći broj poslanika u Evropskom parlamentu imaće Njemačka 96, Francuska 81, Italija 76, Španija 61, Poljska 53, a najmanje po 6 poslanika Kipar, Luksemburg i Malta. Broj članova Evropskog parlamenta koje ima svaka zemlja proporcionalan je njenom broju stanovnika. Poslaničku grupu može da formira najmanje 23 poslanika iz 7 zemalja. Evropski parlament je jedina institucija Evropske unije čiji se članovi biraju direktno na izborima.

Ključni razlozi za izlazak na prethodne izbore

Na posljednjim izborima za Evropski parlament, održanim 2019. godine, zabilježena je najveća izlaznost još od izbora 1994. godine i iznosila je 50,66% što je za 8,06% više u odnosu na 2014. godinu. Analize su pokazale da je to povećanje bilo rezultat većeg odziva mladih, koji je povećan za 14%. Od 1999. do 2014. godine izlaznost je bila ispod 50%. Ipak, ostaju velike razlike u izlaznosti između država članica koje se kreću od 88,47% u Belgiji do 22,74% u Slovačkoj. Glasanje je obavezno u pet zemalja Evropske unije: Belgiji, Bugarskoj, Luksemburgu, Kipru i Grčkoj.

Glavna pitanja koja su ohrabrila građane da glasaju bili su ekonomija i rast (44%), borba protiv klimatskih promjena i zaštita životne sredine (37%), promovisanje ljudskih prava i demokratije (37%), način na koji bi Evropska unija trebala da funkcioniše u budućnosti (36%) i imigracija (34%). Ekonomija i rast bili su najveći problem za birače u 16 država, dok su klimatske promjene i životna sredina bile glavno pitanje u osam zemalja.

Prema Izvještaju koji je objavio Evropski parlament, nakon izbora 2019, 75% Evropljana je veoma ili prilično zadovoljno slobodnim i poštenim izborima (što predstavlja rast od 5 %), 74% slobodom govora (+5 %) i 73% poštovanjem osnovnih prava (+8%).

Najniži nivoi zadovoljstva se vide u odnosu na borbu protiv dezinformacija u medijima i iznosi 48%, sa rastom od 8 %, i borbu protiv korupcije 43%, rast od 7 % u odnosu na prethodne izbore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.