Brojni svjetski mediji izvijestili o nestanku struje na Balkanu
Ilustracija

Brojni svjetski mediji izvijestili o nestanku struje na Balkanu

U petak je u podnevnim satima širom Zapadnog Balkana došlo do prekida u napajanju električnom energijom, koje je potrajalo nekoliko sati. O ovom kolapsu izvijestili su i mnogi svjetski mediji

Euronews piše da je jugostiočnu Evropu juče pogodio toplotni talas u kombinaciji s nestankom struje, što je dovelo do toga da neke balkanske zemlje nekoliko sati budu u blokadi.

Crnogorske vlasti, kako piše dalje Euronews, saopštile su da je zbog višesatnog prekida u elektrodistributivnom sistemu u državi cijela zemlja ostala bez struje. Isti problem je pogodio i u Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Hrvatsku.

Portparolka crnogorske elektrodistribucije Nada Pavićević opisala je prekid kao "poremećaj regionalnih razmjera".

Crna Gora, Hrvatska, BiH i Albanija dijele obalu Jadranskog mora, a decenijama nakon balkanskih ratova 1990-ih, električne mreže u regionu ostale su međusobno povezane.

Prekid u snabdijevaju strujom u glavnom gradu BiH Sarajevu doveo je i do saobraćajnog kolapsa jer vozila javnog gradskog prevoza, kao ni semafori, nisu radili, javio je Euronews.

"Albaniju, Bosnu, Crnu Goru i velika područja na hrvatskoj obali pogodio je podnevni nestanak struje, uzrokovan naglom povišenom potražnjom za strujom nakon što su domaćinstva uključila klima-uređaje kako bi se izborili sa visokim temperaturama", opisuje BBC jučerašnji događaj, prenosi Kliks.ba.

U Crnoj Gori, Bosni i Hrvatskoj nisu radili ni semafori, piše BBC, što je izazvalo saobraćajni haos u Sarajevu, Splitu i drugim velikim gradovima. Snabdjevači su rekli da su uglavnom obnovili struju do večeri, ali još pokušavaju da utvrde gdje je došlo do kvara u međusobno povezanim elektroenergetskim sistemima četiri zemlje.

BBC, takođe, piše i o jučerašnjem požaru na dalekovodu na granici BiH i Crne Gore kod Gacka, ali dodaju kako za sada nije utvrđeno da li i to može biti povezano sa jučerašnjim nestankom struje.

Reuters je prenio izjavu albanske ministrice energetike Belinde Baluku, koja je potvrdila da je došlo do kvara između Albanije i Grčke i da istražuje koliko je to moglo imati uticaja na energetsku havariju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.