Ronaldo, mužjak zmije, devet godina bio sam i izlegao 14 beba
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Ronaldo, mužjak zmije, devet godina bio sam i izlegao 14 beba

Fakultet u Portsmutu u Velikoj Britaniji saopštio da je u vivarijumu u tom gradu rođeno 14 beba brazilske zmije boa, koje su primjer partenogeneze, odnosno prirodnog oblika aseksualne reprodukcije u kojoj se embrioni razvijaju bez oplodnje.

Studenti sa tog fakulteta kazali su da je zmija, mužjak po imenu Ronaldo, dugačak 1,8 metara reptil koji nije bio u kontaktu ni sa jednom drugom zmijom najmanje devet godina i da je došlo do „čudesnog rođenja“ koje se smatra rijetkim primjerom partenogeneze, koja je uobičajena kod biljaka i nekih životinja, piše Gardijan.

Specijalista za reptile Pit Kvinlan bio je šokiran otkrićem.

„Gajio sam zmije 50 godina i nikada ranije nijesam znao da se to dešava. Ronaldo je izgledao deblje nego obično, kao da je pojeo veliki obrok. Ni na trenutak nijesmo pomislili da je on, ili da kažemo ona, trudna“, kaže Kvinlan.

Prema zoološkom vrtu Dadli, većina zmija boa rađa oko 12 do 15 beba, iako je zabilježeno leglo od 35 beba.

Mlade zmije se obično rađaju oko šestog mjeseca nakon parenja i počinju da se hrane kada napune 10 dana.

Pri rođenju su dugi od 38 do 50 centimetara, dostižu 1,2 metra u prvoj godini, a ženke su veće od mužjaka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.