Sokol: Srpsko miješanje u crnogorske političke prilike doseglo razmjere koje su apsolutno neprihvatljive

Sokol: Srpsko miješanje u crnogorske političke prilike doseglo razmjere koje su apsolutno neprihvatljive

Rezolucija o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen, koja je usvojena u Skupštini Crne Gore, glasom 41 poslanika vladajuće većine, nema nikakve veze sa brigom prema žrtvama, već se radi o beogradskoj direktivi, ocjenio je gostujući u informativnoj emisiji 24 sata na Televiziji E hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu Tomislav Sokol.

"Dugo vremena sam upozoravao na to da je srpsko miješanje u crnogorske političke prilike doseglo razmjere koje su neprihvatljive, i mi danas vidimo da Andrija Mandić de facto upravlja Crnom Gorom, dakle neko ko se više puta izjašnjavao kao četnički vojvoda i čije su veze sa Srbijom, pa i sklonost prema Rusiji vrlo jasni”, kazao je Sokol.

Smatra da je pomenuta Rezolucija instrumentalizacija i politizacija žrtava, te da nema nikakve veze sa brigom prema žrtvama. Sa Jasenovcem Crna Gora i nema puno veze, pa je jasno da je cilj narušiti crnogorsko - hrvatske odnose, a još više naglasiti srpstvo u Crnoj Gori, i to se vidi vrlo jasno - kaže Sokol.

"Što će se sada dalje događati - to je pitanje. Hrvatska će svakako poduzeti mjere, ja sad ne mogu konkretizirati koje će to mjere biti, ali generalno će ovo pokazati da i Hrvatska, i Evropska unija i SAD, moraju puno ozbiljnije pozabaviti onim što se događa u Crnoj Gori, da ova puzajuća srbizacija Crne Gore ne ide samo prema tome da Crnu Goru pretvori u drugo oko u glavi, nego da je i u velikoj mjeri vjerojatno pretvori u rusku ispostavu u ovom dijelu Evrope”, rekao je Sokol.

On je objasnio da Crna Gora ima izlaz na more, da je članica NATO-a, geostrateški izuzetno važna, pa to što se događa nije pitanje samo Crne Gore, već i njenih susjednih država, Evropske unije i SAD-a.

"Ono što bih istaknuo jasno je ovo bio dil unutar vladajuće većine, nakon Rezolucije o Srebrenici, da se to na neki način kompenzira, sa ovim potezanjem priče o Jasenovcu, da je to način da se Andrija Mandić pokaže pred svojim ljudima u Crnoj Gori, isto tako i Beogradu, da on dalje drži stvari pod kontrolom. I ovdje zaista pitanje ko upravlja parlamentarnom većinom, je li to premijer, je li Andrija Mandić ili neko treći”, kazao je zastupnik Sokol.

Ističe da je zanimljiva izjava predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, na ovu temu, i dodaje da, ako se predsjednik Milatović zaista želi jače distancirati od Beograda, to pozdravlja.

,,Nadam se da će se puno više početi gledati i koncentrirati na djela, a ne na riječi. Kad slušamo retoriku iz Crne Gore svima su puna usta Evrope, evropskih integracija i zapadnih vrijednosti, a radi se u praksi nešto sasvim drugačije”, ističe Sokol.

Treba se dobro pozabaviti Crnom Gorom, smatra on, jer neki pokušavaju igrati dvostruki igru, sjedjeti na dvije stolice, biti servilni Beogradu, a govoriti kako žele evropski put, kako žele ispuniti evropske civilizacijske, pravne i sve druge standarde, i te dvije stvari ne mogu egzistirati.

"Ne možete s jedne strane govoriti da ste zahvalni Hrvatskoj, na svemu što je učinila pomažući evropskom putu Crne Gore, a onda iz vaše parlamentarne većine glasaju za ovakvu Rezoluciju, tako da će se tu neke stvari morati puno jasnije razlučiti razriješiti. Tog sjedenja na dvije stolice sigurno više neće biti, moraće se svako jasno odrediti na kojoj strani pripada”, poručio je Sokol.

Da se Rezulicija dogodila ranije, kako je rekao, sigurno bi uticala na dobijanje IBAR-a, odigrana je jedna igra koja je bila sve samo ne fer, očito dirigirano iz Beograda.

"Važno je detektirati ko je u Crnoj Gori prozapadno orijentiran, a ko je orijentiran prosrpski i proruski. Nadam se da će se dodatno Crnogorci osvijestiti, i da će sami vidjeti ko je taj ko želi u Evropu, a ko je taj koji ih vuče natrag”, dodao je on.

IBAR sam po sebi ne znači da su stvari rješenje, objašnjava Sokol, već ima tu još puno posla, a Rezolucija je stvari u nekoj mjeri vratila natrag.

,,Crna Gora i zbog svoje veličine, i zbog svog geostrateškoj položaja, može ući u Evropsku uniju na način koji neće stvoriti komešanje među samim državama članicama. Crna Gora je do sada bila najbliža Evropskoj uniji, ali sad nakon ovoga ćemo skupa vidjeti u kom će to smjeru ići, i to nije samo stvar hrvatskog stava i evropskog stava, nego onog što dalje crnogorske vlasti namjeravaju raditi”, naglašava hrvatski zastupnik u EP.

Komentaŕišu raspored partija u Evropskom parlamentu, posle nedavnih izbora, Sokol je istakao činjenicu da desnica jača, a glavni razlog su migracije, i evropski građani žele staviti naglasak na sigurnost vlastitih građana.

"Evropskim građanima je dosta pretjeranog ljevičarenja i odlazaka u ekstreme zelene politike, jer zelena politika kao takva je pozitivna ona čuva planetu, ali ako to znači uništavanje naše poljoprivrede, naše industrije, čini da je Evropa ovisnija o Rusiji, o Kini, o trećim zemljama, u energetskom, sigurnosnom, prehrambenom, svakom drugom smislu- to je nešto što je izuzetno opasno” , smatra Sokol.

Istakao je da vjeruje da će predsjednica Evropske komisije biti opet Ursula von der Layen.

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.