Marina Abramović potpuno utišala festival Glastonberi na sedam minuta

Marina Abramović potpuno utišala festival Glastonberi na sedam minuta

Marina Abramović uspjela je juče u svom performansu “Sedam minuta kolektivne tišine” na festivalu Glastonberi u Velikoj Britaniji.

Čuvena Piramida bina na britanskom festivalu Glastonberi doživjela je juče nešto gotovo neviđeno u svojoj istoriji: totalnu tišinu, piše Guardian.

Umjetnica Marina Abramović, pozvana od strane organizatora festivala, vodila je publiku u onome što je nazvala “saradnjom” pod nazivom “Sedam minuta kolektivne tišine”, da “vidimo kako možemo osjetiti pozitivnu energiju u cijelom univerzumu i djelovati kao bedem protiv užasa rata i nasilja”.

S obzirom na to da je najavljeno samo dan ranije, postojali su razumljivi strahovi da publika neće sarađivati i da bi mogla da priča ili čak viče tokom predviđene tišine. Ali na kraju, osim nekih veoma izolovanih vrisaka i povika, jedini zvuk koji se kretao preko polja bio je vjetar koji je duvao kroz dolinu i daleki udarci nastupa sa drugih bina.

Abramovićeva je nosila odjevni predmet u obliku CND simbola za mir, smišljenog od strane bivšeg glavnog dizajnera Burberry-ja Rikarda Tisija. Uvela je djelo govorom u kojem je priznala da je “preplašena i počastvovana” pozivom organizatora: “preplašena jer, kao umjetnica, nikada u svom cijelom životu nisam vidjela ovakvu vrstu publike. Ne pjevam, ne plešem. Ovo je muzički festival i svi želite da se dobro provedete i slušate sjajnu muziku”.

Pozvala je posjetioce da stave ruke na osobu do sebe, zatvore oči i udobno se smjeste, a zatim je pozvala organizatorku festivala Emili Ejvis da udari gong kako bi započela performans, prenosi Headliner.

– Mislim da je bilo divno – rekla je Lucinda, koja je bila na festivalu sa svojom prijateljicom Lizi. – Saznala sam o performansu 30 sekundi prije nego što je počeo. Obožavam je. To je uljepšalo moj Glastonbury. Bilo je zaista moćno. Sedam minuta je prošlo veoma brzo.

Izvor:N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.