Prelević: Droge sve više, klanovi regionalno dobro povezani
Ilustracija

"Borba protiv njih mora biti regionalna"

Prelević: Droge sve više, klanovi regionalno dobro povezani

Advokat Božo Prelević istakao je za Portal RTCG da su kriminalni klanovi regionalno veoma dobro povezani jer to diktira i tržište prodaje narkotika i borba protiv njih mora biti regionalna.

Prelević je istakao da je saradnja na nivou regiona neophodna jer borba protiv te vrste kriminala nije moguća ako je neki dio regiona sigurna kuća za kriminal.

"Sami klanovi su regionalno veoma dobro povezani jer to diktira i tržište prodaje narkotika i borba protiv njih mora biti regionalna. Američka DEA je i dalje prisutna u regionu kao i Europol ali glavnu bitku moraju voditi policajci i tužioci iz svake zamlje regiona. Droge je sve više kao i prljavih para ili prljavih ruku", upozorio je Prelević za portal RTCG-a. 

GFKfgtcogjRSbvcQe4qt7nAdvokatBozoPrelevic600x900

Božo Prelević

Kako je naglasio, nema borbe protiv kriminala u pojedinim zemljama regiona "i to jeste problem koji je teško rješiv ako dodatno nemate ni normalne izbore niti koliko toliko profesionalne medije".

"Nažalost pojedini inspektori policije pa i političari predstavljaju logistiku kriminala u strukturama vlasti. Sve to govori da je borba protiv kriminala i dalje nezadovoljavajuća ali da pojedina kadrovska rjesenja ulivaju nadu u bolju budućnost", naveo je Prelević. 

Podsjetimo, dvije osobe su poginule, a tri su povrijeđene 20. juna na Cetinju kada je aktivirana eksplozivna naprava.

Po prvim informacijama iz istrage, ovaj zločin mogao bi biti nastavak rata "kavačkog" i "škaljarskog" klana.

Ova dva kotorska kriminalna klana, koja godinama djeluju u Crnoj Gori, u ratu su od 2014. kada je u Valensiji nestalo oko 250 kilograma kokaina. Rat za prevlast, u Crnoj Gori, zemljama regiona i Evropi, do sada odnio preko 60 života.

Nekoliko prethodnih godina obilježene su većim brojem akcija bezbjednosnih službi i tužilaštva u suzbijanju djelovanja organizovanih kriminalnih grupa. Navodne vođe takozvanih klanova "kavačkog" i "škaljarskog", koji su već nekoliko godina u ratu koji je odnio na desetine života su u zatvorima u Crnoj Gori i regionu, a za jednim dijelom njih se i dalje traga. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.