Šehović: Evropski savez je borba protiv najezde primitivizma i populizma
Damir Šehović, Foto: Socijaldemokrate

Šehović: Evropski savez je borba protiv najezde primitivizma i populizma

Nadstranačka politička platforma – Evropski savez, koju će činiti Socijaldemokrate, Socijaldemokratska partija i Liberalna partija predstavlja novu političku platformu koja se gradi, kako je gostujući u centralnoj informativnoj emisiji 24 Sata na Televiziji E, rekao predsjednik SD-a Damir Šehović na istorijski provjerenim temeljima.

Novi politički savez biće formalno ozvaničena sjutra.

Šehović kaže da Evropski savez nastaje na temeljima politika sve tri partije, a čiji korijen je u Savezu reformskih snaga iz devedesetih godina.

“Te politike su uspjele da obnove nezavisnost i da Crna Gora postane punopravna članica NATO-a”, dodaje on.

“Širimo front. Okružujemo se nestranačkim udruženjima i pojedincima, zbijamo redove, da bi se naš glas jače čuo, da bismo bili u kapacitetu da našim građanima ponudimo viziju, oko koje, po nama, a nije neskromno reći – treba da se okupi sve što je u Crnoj Gori istinski građansko i evropsko”, istakao je Šehović.

Dodao je i da su ohrabreni podrškom građana, istaknutih pojedinaca i intelektualaca, koji će biti predstavljeni na osnivačkoj sjednici.

Predsjednik SD-a kazao je i da su sa kolegama iz SDP- a imali mnogo razlika, ali te razlike su bile oko forme, a ne oko suštine, a u Crnoj Gori je posljednjih godina, kako kaže, ta suština napadnuta. Suština su, objašnjava, evropske, građanske i sekularne vrijednosti.

“Kao kad dočekate da vam kuću neko napadne, vi onda zbijate redove i branite kuću. Upravo tako smo mi odlučuli – umjesto da budemo zagledani u prošlost, da budemo zagledani u budućnost, da zbijemo redove i da pokušamo da odbrano one temeljne vrijednosti, na kojima je ova država obnovila svoju nezavisnost”, kazao je Šehović.

Smatra da će nova nadstranačka ponuda naići na odobravanje građana, jer je Evropski savez borba protiv, kako kaže, najezde primitivizma i populizma.

Na osnivačkoj sjednici će, kako je najavio, biti formalno predstavljena Deklaracija, koja je sveobuhvatan dokument, produkt ne samo političara iz ove tri partije koje čine Savez, već i brojnih nepartijskih pojedinaca, koji su prepoznati u različitim oblastima.

,,Prioritet je i identitet i ekonomija. Zato što ne želimo da pristanemo da se pogrešan sistem vrijednosti prikriva ekonomijom, ja bih rekao takođe pogrešnom. Ako bismo prihvatili taj pristup, ako bismo prihvatili da nam vrijednosti nijesu važne, da nam politika nije važna, da ideali nijesu važni, nego samo da je ekonomija važna, onda bismo – gle čuda, mogli doći u situaciju da zašto se jedna ulica naziva po ratnom zločincu ako je kvalitetno urađena. E nama iz Evropskog saveza je važno i po kome ulica dobija ime i da je kvalitetno urađena”, poručuje Šehović.

Partneri Evropskog saveza, dodao je, su nestranački pojedinci, nezavisni intelektualci i nepartijska udruženja.

“Ni za kim nećemo trčati i ne želimo da potpadamo pod mantru lažnog pomirenja. Mi želimo da damo doprinos postizanju kompromisa i konsenzusa, mi želimo da se okupljamo, ali isključivo oko građanskih i evropskih vrijednosti. Ne želimo da se mirimo reda radi, ne želimo da se mirimo ako bi rezultat tog pomirenja bio nestanak Crne Gore, a bojim se da je to politička platforma koja nam se nameće od strane aktuelne vlasti”, istakao je Šehović.

“Vučićeve uvrede nijesu iznenađujuće”

Komentarišući posljednje izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u kojima vrijeđa crnogorske zvaničnike, Šehović kaže da imajući u vidu kako se zvaničnici iz Crne Gore ponašaju, reakcija predsjednika Srbije nije nimalo iznenađujuća.

“Ako vi sami sebe ne poštujete, ako ne poštujete državu koju treba da predstavljate, onda nemate pravo da tražite poštovanje od drugih”, rekao je on.

Šehović se osvrnuo na kontinuirane uvrede koje premijer Crne Gore trpi od predsjednika Srbije, ističiću da su ti razlozi ljudima u Evropskom savezu jasni, ali premijer Spajić je dužan da to objasni građanima.

“Evropski put Crne Gore definitivno usporen”

“Rezolucija o Jasenovcu, Mauthauzenu i Dahau je uperena direktno protiv interesa države. Zvanični Beograd je procijenio da može pokvariti odnose Crne Gore i Hrvatske, i usporiti i zaustaviti put ka Evropskoj uniji i u tome uspijeva”, smatra Šehović.

Dodaje da je evropski put Crne Gore definitivno usporen. To pokazuje i činjnica da je predsjednik Evropskog savjeta otkazao unaprijed dogovorenu posjetu, a to se ne dešava, kako kaže Šehović bez neke prijeke potrebe.

Napominnje da je opozicija upozoravala kakve posljedice mogu biti, ali da je vladajuća većina to ignorisala. Dodao je da u zapadni sistem vrijednosti se ne ide sa onima koji se suštinski protive tim vrijednostima.

Rješenje trenutne političke situacije Šehović vidi u vanrednim parlamentarnim izborima, jer se, kaže, toliko toga desilo da je to najpoštenije rješenje.

“U Evropskom savezu želimo da definišemo programsku platformu, oko koje bi se okupile, ne formalno, nego suštinski, građanske i evropske snage. Ako bismo u tome uspjeli, ja mislim da bi zaista bio dostižan onaj datum, koji se spominje od strane pojedinih evropskih zvaničnika, kao datum kada bi Crna Gora mogla da postane punopravna članica Evropske unije “, zaključuje Šehović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.