Da li je ovo budućnost? Virus sam šalje mejlove kojima se širi!

Da li je ovo budućnost? Virus sam šalje mejlove kojima se širi!

Vještačka inteligencija mogla bi da pomogne stručnjacima za sajber bezbijednost da učine računarske sisteme sigurnijim, ali bi i hakeri mogli da je iskoriste za zlonamjerne akcije.

Stručnjaci iz SAD i Švajcarske sproveli su eksperiment gdje su stvorili računarsku datoteku, virus, koji može da iskoristi snagu ChatGPT-a kako bi se proširio mejlom i zarazio druge računare.

Naime, virus iskorišćava ChatGPT za stvaranje mejla koji zvuči kao da ga je napisao čovjek. Potom se virus "dodaje" u mejl u obliku zaražene datoteke, odnosno kao "attachment", i zatim se šalje.

Istraživači su takav način širenja nazvali "sintetički rak", a ono što posebno zabrinjava je što ga nisu uočili antivirus programi. Kad jednom uđe na ciljani računar, virus otvara Outlook i počinje da piše kontekstualno relevantne odgovore na mejlove.

Stručnjaci upozoravaju kako je ovo samo mali uvid u ono što generativna AI može i kako se, čak i bez nekog posebnog znanja, može iskoristiti za zlonamjerne napade.

U jednoj od poruka koju je virus odabrao, poslao je čestitku za rođendan i zaraženu datoteku koju je preimenovao u listu pjesama za rođendansku zabavu. Većina korisnika bi bez imalo razmišljanja kliknula na ovo, i zarazila svoj uređaj.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.