Apelacioni sud: Povećan priliv predmeta, ukazano na obavezu objavljivanja odluka ovog suda

Apelacioni sud: Povećan priliv predmeta, ukazano na obavezu objavljivanja odluka ovog suda

Predsjednica Apelacionog suda Crne Gore sa sudijama ovog suda održala je sjednicu sudija na kojoj je razmatran 6-to mjesečni izvještaj o radu suda.

“Konstatovan je povećan priliv predmeta na nivou suda, dakle, u svim referatima ovog suda, u odnosu na isti period prošle godine, te, s tim u vezi, i definisani ciljevi rada suda za naredni period, koji se prevashodno odnose na povećanje efikasnosti rada sudija, blagovremenost u postupanju i povećanje kvaliteta sudskih odluka.”, navodi se u saopštenju

Ukazano je i na obavezu objavljivanja anonimiziranih odluka ovog suda, obzirom je objavljivanje sudskih odluka jedan od vidova garancije prava na pravično suđenje i pristup informacijama.

“Naime, transparentnost rada jedan je od ciljeva Apelacionog suda Crne Gore, a odluke koje ovaj sud donose nijesu od značaja samo za učesnike konkretnog postupka, već i za širu javnost, jer objavljivanje obrazloženja i razloga kojima se sud rukovodio odlučujući o pravima i slobodama onih koji pred njega dolaze, omogućava kontrolu rada suda i sudija, doprinosi ujednačenoj primjeni zakona, ostvarivanju jednakosti svih subjekata pred zakonom i jačanju povjerenja javnosti u ovaj sud, što je sutkinjama i sudijama ovog suda glavni cilj. Predsjednica Apelacionog suda zakazala je sastanke i sa predsjednicima Višeg suda u Podgorici, Višeg suda u Bijelom Polju, te Privrednog suda Crne Gore, kako bi na istima predsjednici razmatrali 6-to mjesečne izvještaje o radu ovih sudova”, ističe se u saopštenju.

Izvor: CdM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.