Mont Everest svake godine raste zbog jedne reke, pokazuje istraživanje

Mont Everest svake godine raste zbog jedne reke, pokazuje istraživanje

Dva milimetra godišnje najvišem vrhu sveta donosi erozija reke Arun, koja protiče kroz Nepal, Tibet i Indiju, kažu naučnici iz Univerzitetskog koledža u Londonu.

Najviši vrh sveta Mont Everest viši je za 15 do 50 metara zbog jedne reke, jer dolazi do erozije stena i soli u njenom koritu, koje vodenim tokom dolaze do vrha, pokazuje novo istraživanje.

Spiranje zemljišta u reci Arun 75 kilometara daleko od Mont Everesta doprinosi njegovom rastu od najviše dva milimetra godišnje, kažu istraživači iz Univerzitetskog koledža u Londonu.

„To pomalo liči na istovar tereta iz broda. Brod postaje lakši i zbog toga pluta na višoj tački.

„Slično tome, kada zemljište postane lakše, može da ispliva na malo višoj tački", kaže Adam Smit, jedan od autora studije, za BBC.

Koju visinu će postići Mont Everest pre nego što prestane da raste
„Popeli su se kao obična ljudska bića, a spustili se kao svetski heroji“
Zašto Šerpasi na Himalajima strahuju od poplava

Himalaji su nastali pre 40 do 50 miliona godina usled pritiska izazvanog sudarom indijske i evroazijske tektonske ploče, a pomeranje ploča i dalje je glavni razlog neprestanog rasta te planine u Aziji.

Ali doprinosi i sliv reke Arun, kažu istraživači iz Londona.

Dok protiče kroz Himalaje, reka nosi materijal koji se nalazi u njenom koritu i potiče iz Zemljine kore.

Tako se smanjuje pritisak na sloj zemljišta ispod kore, zbog čega se tanka kora savija i pluta uzvodno.

Ova pojava se naziva izostatičkim skokom i zbog nje rastu Mont Everest i druge planine u toj oblasti, poput vrhova Loce i Makalu, četvrti i peti najviši vrhovi na svetu, pokazuje istraživanje objavljeno u časopisu Nejčr geosajens.

„Mont Everest i obližnji vrhovi rastu zato što ih izostatički skok uzdiže brže nego što erozija dovodi do njihovog smanjivanja", kaže Metju Foks, jedan od istraživača, za BBC.

„Koristeći GPS možemo da vidimo da rastu za oko dva milimetra svake godine, a sada bolje razumemo zbog čega do toga dolazi", dodaje.

Neki geolozi koji nisu učestvovali u istraživanju kažu da je teorija naučnika iz Londona uverljiva, ali je dosta njenih aspekata još uvek nedovoljno jasno.

Mont Everest je na granici Kine i Nepala, a severni deo planine je u Kini.

Reka Arun protiče kroz Tibet do Nepala, spajanjem sa još dve reke čini reku Kosi, koja protiče kroz severnu Indiju i potom se uliva u Gang.

Erozija je karakteristična za Arun zbog strmih planina u koje se useca i snage koju ima, što joj omogućava da na njenom toku odnese velike količine stena i soli.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.