Jugoslovenski Las Vegas: Počinje li nova era najluksuznije ruševine na Jadranu?
Foto: Screenshot

Jugoslovenski Las Vegas: Počinje li nova era najluksuznije ruševine na Jadranu?

U Malinskoj na zapadnoj obali otoka Krka, nekada malom ribarskom mjestu u kojem se turizam počeo razvijati u posljednjim decenijama 19. vijeka, sto godina kasnije, početkom 1970-ih, u vrijeme euforičnog turističkog procvata bivše države godine izgrađen je hotelsko-turistički kompleks Haludovo.

Najekskluzivniji hotel u Jugoslaviji bio je nesvakidašnji portal kapitalizma u socijalistički svijet, a trebalo je da dovodi bogate turiste tokom cijele godine, zbog svog luksuza i, prije svega, kazina, po kome je ubrzo prozvan „jugoslovenskim Las Vegas“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ipak, ekstravagantni preduzetnički projekat doživio je samo jednu glamuroznu sezonu, a zatim se nekako progurao kroz skoro dvije decenije kao sasvim običan hotel, da bi se, kako to biva, urušio nezavisnom državom i privatizacijom.

Komunizam i čaše za šampanjac

Kompleks Haludova projektovao je Boris Magaš, arhitekta koji je projektovao i Solaris u Šibeniku, a kasnije i stadion na Poljudu u Splitu.

Haludovo je zamišljeno kao luksuzno turističko mjesto sa dva hotela – Tamarisom i luksuznijim Palaceom, apartmanima u nizu koji su činili „zidove“, atrijumskim vilama i skulpturama Frana Kršinića u hotelskom parku, Ribarskim selom i čitavim nizom sportskih terena. , bazene i druge atraktivne sadržaje.

Investitor je bio američki biznismen sa italijanskim korenima, suosnivač časopisa Penthouse Roberto Gučione.

U projekat je uložio 45 miliona dolara ,plus pola miliona za reklamiranje, dok je zvanični vlasnik Haludova bila državna kompanija Brodokomerc, koja je Gučioneu morala da isplaćuje procenat godišnje zarade, prenosi Punkufer.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.