Istraga protiv bivšeg šefa kriminalistike u Baru Ilije Vasovića: Saslušaće komandira i načelnika, o Daki ni slova
Privođenje Vasovića, Foto: Arhiva

Istraga protiv bivšeg šefa kriminalistike u Baru Ilije Vasovića: Saslušaće komandira i načelnika, o Daki ni slova

Specijalno državno tužilaštvo planira da sasluša još dva svjedoka u istrazi protiv bivšeg šefa kriminalistike u Baru Ilije Vasovića, koji se sumnjiči da je dio kriminalne grupe koja se bavila švercom cigareta.

Prema saznanjima "Dana", ostalo je da se saslušaju još Tomislav Orović i Veselin Magovčević, koji su bili na mjestima komandira, odnosno načelnika barske policije u periodu kada je Vasović, navodno, počinio djelo za koje se tereti.

Ime nikšićkog biznismena Miodraga Dake Davidovića spominje se u "skaj" prepiskama i pripisuje mu se značajna uloga u švercu cigareta, ali se on zasad nije našao ni na spisku svjedoka, ni među osumnjičenima.

Vasović je uhapšen u junu, nakon što je portal "Libertas" objavio transkripte sa skaj aplikacije gdje Vasović, navodno, prema detaljnim instrukcijama odbjeglog biznismena Aleksandra Aca Mrkića, u januaru 2021. godine sa lažnim diplomatom Stevanom Stivom Simijanovićem, u stanu Dake Davidovića u Podgorici, ugovara preuzimanje svih poslova u vezi sa švercom cigareta u Crnoj Gori. Mrkić je, prema stavu SDT-a, organizovao kriminalnu grupu koja se bavila švercom cigareta. U tom postupku, kao član kriminalne grupe, označen je i nekadašnji direktor Uprave policije Veselin Veljović, koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja.

Bivši šef kriminalistike u Baru sumnjiči se za krivično djelo zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju.

On se sumnjiči da je kao šef kriminalističke policije u Baru, od avgusta 2020. do marta 2021, imao zadatak da obavještava Mrkića, između ostalog, i o određenim policijskim aktivnostima i njihovim rezultatima, ali i o određenim osobama.

Kako su mediji ranije objavili, iz određenih "skaj" prepiski proizilazi da je informisao Mrkića i o prelascima državne granice određenih osoba: Željka Jokića, Slavenka Veljovića, Srđana Veljovića, Dijane Veljović, a 29. januara 2021. navodno obavještava organizatora da su nekoliko dana ranije u Ulcinju boravili sin Ivice Stankovića i Igor Krstović.

Prema podacima istražitelja, Vasović je sredinom februara 2021. informisao Mrkića i da u Baru boravi osoba koja se preziva Ubović, te da će ga interventna zaustaviti.

Putem Skaja, Mrkić je navodno dobijao i podatke o određenim vozilima, da je za Arsenijem Kalezićem raspisana potjernica, te da na ulazu u Bar nema policije na dan kada u taj grad treba da stignu kamioni u kojima su optuženi Stefan i Nikola Bubanja, kako bi im se preko carinske linije iz luke izvezle cigarete.

Istraga pokrenuta prošle godine

Shodno odluci Vrhovnog suda, Vasović se i dalje nalazi u pritvoru. Po poslednjem rješenju, pritvor može trajati do 6. decembra.

Dosad je u istrazi saslušano više osoba, uglavnom bivše kolege osumnjičenog Vasovića.

Specijalni državni tužilac Vukas Radonjić kazao je nakon saslušanja osumnjičenog da je istraga, u sklopu koje je uhapšen pokrenuta prije godinu dana.

"Predmet je odavno formiran. Jedan dio tog analiziranog materijala je rezultirao podizanjem optužnice protiv bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića. Objavljivanje dijela "skaj" prepiske u medijima prijetilo je da ugrozi istragu. Mi smo se zbog toga u ova dva dana morali organizovati i uhapsiti osumnjičenog jer su određeni dokazi postali javno dostupni",  rekao je tada Radonjić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.