U Kongu počela vakcinacija protiv majmunskih boginja

U Kongu počela vakcinacija protiv majmunskih boginja

Vlasti u Kongu su danas počeli vakcinaciju stanovništva protiv majmunskih boginja, skoro dva mjeseca nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila epidemiju koja je zahvatila nekoliko afričkih zemalja

Gotovo 265.000 doza vakcina koje su Kongu donirale Evropska unija i SAD poslate su u grad Goma na istoku u provinciji Sjeverni Kivu, gdje su bolnice i zdravstveni radnici preopterećeni u nastojanju da obuzdaju novi i vjerovatno zarazniji soj virusa.

Kongo, sa oko 30.000 zabilježenih slučajeva majmunskih boginja i 859 smrtnih slučajeva, čini više od 80 odsto broja svih slučajeva i 99 odsto svih smrtnih slučajeva prijavljenih u Africi ove godine. U svih 26 provincija te zemlje zabilježeni su slučajevi zaraze.

Iako je većina infekcija majumunskih boginja kao i smrtnih slučajeva zabilježenih u Kongu kod djece mlađe od 15 godina, doze koje su namijenjene samo odraslima i davaće se rizičnoj populaciji i radnicima na prvoj liniji, rekao je ove nedjelje ministar zdravlja Rodžer Kamba.

Izvor:M PORTAL

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.