Zirojević: I dalje ne znamo ko je upravljao policijom na Belvederu 2020. godine; Knežević: Ono što je urađeno u postupku u

Zirojević: I dalje ne znamo ko je upravljao policijom na Belvederu 2020. godine; Knežević: Ono što je urađeno u postupku u "državnom udaru" kriminal i sramota

U toku sjednica Skupštine, poslanici raspravljaju o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva za 2023. godinu Poslanici Skupštine Crne Gore danas raspravljaju o Izvještaju o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva za 2023. godinu i Godišnjem Izvještaju o radu Sudskog savjeta i ukupnom stanju u sudstvu za 2023. godinu.

Na početku sjednice, poslanik Bošnjače stranke Amer Smailović proceduralno je tražio da se Skupština izjasni da li će obilježiti 11. jul, dan obilježavanja genocida u Srebrenici.

Potpredsjednica parlamenta Zdenka Popović saopštila je da će delegacija Skupštine ići na obilježavanje Dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

- Mi smo znali da se približava taj datum. Delegacija Skupštine na čelu sa mnom idu na obilježavanje Dana sjećanja na genocid u Srebrenici. U Podgorici se svake godine na Pobrežju odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici. Na Kolegijumu predsjednika Skupštine ćemo dogovoriti ko od članova parlamenta će ići u Potočare - kazala je Popović.

Podsjećamo, poslanički klub Bošnjačke stranke (BS) uputio je danas dopis predsjedniku Skupštine Crne Gore Andriji Mandiću, sa pitanjem na koji će način Skupština Crne Gore obilježiti 11. jul, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

- Imajući u vidu da je Skupština Crne Gore dana 17. juna 2021. godine, usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u kojoj je, između ostalog, 11. jul proglašen Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, kao i nedavnu Rezoluciju UN kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, a za koju je Crna Gora glasala na sjednici Generalne skupštine UN, ova Skupština ima obavezu da na primjeren način obilježi 11. jul – Dan sjećanja na genocid u Srebrenici - navodi se u saopštenju koji potpisuje šef kluba poslanika Amer Smailović.

On je pozdravio odgovor koji mu je uputila Popović.

Takođe, danas je planirano utvrđivanje dnevnog reda Šeste sjednice Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024. godini.

Marković: Tri tužioca uklonili sa funkcije

Vrhovni državni tužilac (VDT) Milorad Marković kazao je da je saradnja sa međunarodnim partnerima bila na zavidnom nivou u posljednjem periodu. 

- U 2023. godini u radu je bilo 30.000 predmeta, od kojih je 20.000 riješeno, pa samim tim, dakle, indikator uspješnosti priljeva predmeta iznosio je preko 126 odsto. Takođe, u pogledu potvrđenosti optužnica, one su bili na nivou nešto ispod 99 odsto. Fokus je bio stavljen, naravno, na krivična djela organizovanog kriminala i koruptivna krivična djela, posebno krivična djela visoke korupcije. Takođe bih naglasio dio realizacije aktivnosti u cilju da se ulože napor i da se rasvijetle ratni zločini. U 2023. godini je otvoreno 12 predmeta. Moram naglasiti da je bila izuzetna saradnja sa međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove u Hagu i to je rezultiralo razmilo informacija u konačnom, u novembru mjesecu i u saradnji sa državnim tužilaštom BiH je donesena je naredba u godinu istrage, a ona je rezultirala u ovoj godini i sa optuženjem - istakao je Marković.

On je dodao da su u crnogorskim sudovima tri tužioca uklonjena sa funkcije te da su protiv njih pokrenuti dispciplinski postupci.

Predsjednik Sudskog savjeta Radoje Korać naveo je da je Apelacioni sud imao najveći broj neriješenih predmeta.

- Sudski savjet je od 1. januara do 23. januara 2023. godine, dakle u izvještajnoj godini, održao 27 sjednica, od čega sedam sjednica je održao elektronskim putem. Dnevni red, zapisnici, odluke sa sjednice i saopštenja, nakon sjednica, objavljivani su na dvije stranice Sudskog savjeta, nakon sjednice. Po odluci o broju sudija u crnogorskim sudovima treba da bude 304 sudija i 25 predsjednika sudova, najviše u Evropi po broju stanovnika. Na današnji dan, u Crnoj Gori ima 250 sudija i 22 predsjednika suda, ukupno 272. Nedostaje 54 sudija. Tri predsjednika, ukupno 57 sudija. Nemamo predsjednika Vrhovnog suda, Višeg suda za prekršaje i Osnovnog suda na Žabljaku. Za predsjednika Vrhovnog suda je konačno već raspisan oglas. U posljednje tri godine 106 sudija je izašlo iz sudskog sistema - rekao je on.

Poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Darko Dragović rekao je da je dobro što je današnja sjednica objedinjena.

- Stanje u pravosuđu nije idealno, ali nije ni alarmantno. Kadrovski problem predstavlja najveću prepreku. Broj neriješenih predmeta po sudiji je 283 na godišnjem nivou. Takav odnos nemamo u tužilaštvu, i to je pohvalu. Veliki problem su i prostorni kapaciteti na šta rukovodioci  i tužilaštva i sudstva dugo ukazuju, i to itekako utiče na odnos stranaka okrivljenih i stranaka u postupku prema autoritetetu i sudske i tužilačke funkcije - istakao je Dragović.

Smatra da su plate državnih tužilaca i sudije male u odnosu na veliki obim posla koji obavljaju i dodaje da je ubjedljivo najveći problem, kako je rekao, bio "hipoteka ružne prošlosti".

- Sudije za period bivše vlasti nisu bile nezavisne, o tome svjedoče i prepiske sa bivšom predsjednicom Vrhovnog suda Vesnom Medenicom - navodi Dragović. 

Nikolić: SDT ima selektivan pristup prema pravdi

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić kazao je da Specijalno državno tužilaštvo ima selektivan pristup prema pravdi.

- Mi smo bezuslovno glasali za IBAR zakone. Pred kraj prošle godine smo predložili amandman koji podrazumijeva povećanje plata tužiocima i sudijama, i za to se potpuno zalažemo. Ipak, tvrdimo da ovo tužilaštvo ima selektivan pristup prema pravdi - istakao je Nikolić.

Sve ukazuje na to je riječ o združenoj akciji medija i političkih partija koje kasnije, prema njegovim riječima, sprovodi SDT.

- Lijepljene etiketa kako je DPS političko krilo mafije i kako ovi ljudi rade za neku mafiju. Rejting DPS idalje je velik uprkos konstantnim napadima. Sa zgražavanjem posmatramo ubistva oba kriminalna klana kao i tzv. Skaj komunikacija na istoimenoj aplikaciji, svakom normalnom čovjekom to jeste za zgražavanje - rekao je, između ostalog, Nikolić.

On je nabrojao više slučajeva zbog kojih u DPS-u smatraju da je tužilaštvo selektivno.

- Tužilaštvo ćuti o nabavci kalašnjikova za izborni dan 2020. godine gdje kriminalci komuniciraju između sebe kako oružje treba čuvati o manastirima, šta je sa Rudnikom uglja, šta je sa ugovorom o prodaji uglja Elektroprivredi Srbije po nerealno niskoj cijeni, šta je sa trajektom iz Hrvatske, tu je i slučaj Jelene Perović čije hapšenje je bilo kao da je riječ o Pablu Eskobaru, tu je negativan izvještaj DRI o CEDIS-u... - rekao je, između ostalog, poslanik DPS-a.

Nikolić je poručio da neće pristati na to da Tužilaštvo bude batina u rukama parlamentarne većine za obračun sa DPS-om.

Radunović: Stanje u pravosuđu i tužilaštvu daleko od zadovoljavajućeg

Poslanik NSD-a Slaven Radunović rekao je da su Izvještaji korektni, ali da je stanje u pravosuđu i tužilaštvu daleko od zadovoljavajućeg.

- Ostalo je još mnogo posla da uradimo. Od kad izlaze Skaj prepiske i sva nepočinstva u vrijeme, rekao bih, jednopartijskog sistema dobro je da građani vide kako su prolazili borci protiv takvog režima. Za one predmete za koje je zainteresovan šef ili neko iz vrha vlasti, putevi predmeta su bili unaprijed poznati. I ko će suditi, kakva će presuda biti. Ako bismo sproveli veting, strah me da ovdje ne bi imao ko da sudi, obzirom na malobrojnost građana bili bismo u velikom problemu - ocijenio je Radunović.

On je podsjetio da je 12. jula zakazana presuda u slučaju "Državni udar".

- Nemam sumnje da će presuda biti ista kao odluka Apelacionog suda, odnosno da će biti ukidajuća - rekao je Radunović.

Ibrahimović: BS neće dati pozitivnu ocjenu na Izvještaj o radu tužilaštva

Lider Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović rekao je da ne može dati pozitivnu ocjenu na Izvještaj o radu tužilaštva dok god se ne pozabave pitanjem ratnih zločina

- Tužilaštvo mora stati na strani pravde onda kada konačno pred lice pravde dođu ratni zločinci. Ukazujemo svake godine da napokon nešto rade po ovom ozbiljnom pitanju - istakao je Ibrahimović.

Dodao je i da u tužilaštvima nema zastupljenih Bošnjaka, što kod malobrojnih naroda izaziva zabrinutost.

- Ako nemamo dobru tužilačku organizaciju, nema poboljšanja. Jer ako nema pomaka nećemo moći u kontinuitetu imati dobre rezultate u tužilaštvu - naveo je Ibrahimović.

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović kazao je da njihova obaveza da razotkriju o sistemu koji su naslijedili, o "čekiću i nakovnj"u između kog se našao sudski sistem u prethodnom periodu.

- Odjeljenje Specijalnog suda ima neriješeno preko 80 odsto predmeta iz reda teških krivičnih djela. što predstavlja veliki problem za bezbjednost države. Tu država ide na štakama gdje kriminalci jure po Crnoj Gori - naveo je on.

Lider URE Dritan Abazović istakao je da su rezultati Tužilaštva vidljivi samo zbog usvojenog Zakona 2020. godine. Dodao je kazao da je Izvještaj Sudskog savjeta korektan, ali i da je Sudski savjet na samrti.

- Ja se radujem i insistirao sam i ranije na kompletiranju Sudskog savjeta, vi branite izvještaje prethodne godine. Sudska grana vlasti je na samrti, politički. Dakle, evo, vi ste pročitali statistiku. Vi svake godine imate 20.000 više predmeta nego li prethodne godine - kazao je Abazović.

To, prema njegovim riječima, znači da će za 10 godina biti 200.000 predmeta više te da nema tog sudije ni tog sastava koji će moći da izađe iz te situacije.

- Sami ste rekli da je više od 50 osoba na sopstveni zahtjev otišlo u penziju, vjerovatno će se taj trend nastaviti. Posao je jako težak, nije dobro plaćen. Počela je i borba protiv korupcije organizovanog kriminala, pa i one sudije koje su se radovali da budu tu, više se ne raduju. Ovi koji hoće pošteno da rade, na njih je sve palo - poručio je Abazović.

On je pozvao SDT da pomogne u istrazi ubistva glavnog i odgovornog urednika Dana Duška Jovanovića i poručio da je premijer Milojko Spajić "investitor prevarantskog fonda".

- Njoj treba sva podrška i ako treba još jedan tužilac treba da se dovede. Nikad nismo bili bliže nego sada da riješimo ovaj slučaj - rekao je Abazović, ocijenivši da je ubistvo Jovanovića veliki teg za pravdu u Crnoj Gori.

Abazović se tokom sjednice dotakao i premijera Milojka Spajića, poručivši da je on jedan od investitora prevarantskog fonda.

- Tvrdim da je Spajić imao firmu i da se ta firma zvala Das kapital. Sumnjam da mu SDT staje u zaštitu. Naš premijer je 16. investitor u tom prevarantskom fondu - naglasio je on.

Na izlaganje Dritana Abazovića reagovao je poslanik PES-a Miloš Pižurica, navodeći da je Abazović "premijer propuštenih šansi".

Abazović je odgovorio nizom pitanja upućenih premijeru Spajiću u vezi sa navodim nekretninama u Sungapuru.

- Ja mislim da Crna Gora sa vama gubi šansu, a sa nama je bilo drugačije. Građani su vas već prepoznali, a doći će sud na izborima od kojih bježite kao đavo od krsta. Vi ste državu zadužili milijardu eura i niste otvorili nijedno radno mjesto - odgovorio je Abazović Pižurici.

Knežević: Tužilaštva ne razlikuju mnogo od kada su se u Skupštini nalazili Stanković i Katnić

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević kazao je da se ovaj Izvještaj o radu Tužilaštva ne razlikuje mnogo od kada su se u Skupštini nalazili Ivica Stanković i Milivoje Katnić i dodao da su se samo uloge promijenile.

- Čini mi se da je metod rada vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića preslikan u ponašanju njihovih prethodnika Stankovića i Katnića. Tako što redovno prave balanse nakon svake medijske kritike ili poliitčkog saopštenja, a tako žele da pošalju poruke jednakosti, ali ipak su neki jednakiji od drugih - poručio je on.

Kako je rekao, ono što ovih nedjelja radi SDT predstavlja obrazac ponašanja i djelovanja Milivoja Katnića iz njegovog zlatnog perioda.

- Zato što gopoda iz SDT prave ravnotežu između nas, političkih protivnika DPS iz vremena Milivoja Katnića i Ivice Stankovića, i onih koji su počinili strašne zločine. Kada god Milivoje Ktanić napiše pismo u SDT-u se podiže atmofera napetosti. Ono što je uradilo SDT kada je bilo završno suđenje za državni udar nije se desilo nikad - kazao je Knežević.

Knežević je Markovića upitao da li bio terorista kada su njegovi 'emisari' dolazili da ga pitaju da li će glasati za njega, a isto je upitao i Novovića.

- Šta to znate o meni i Mandiću, kažite crnogorskoj javnosti? - upitao je on,

Knežević je Markoviću kazao da za ono što je uradio u postupku u "državnom udaru" je kriminal i sramota te da zaslužuje krivično-pravnu odgovornost.

- Opredeljivaćemo se samo prema onome kako radite. Vas je birala ova Skupština, a ne mi vas - kazao je Knežević.

Zirojević: I dalje ne znamo ko je upravljao policijom na Belvederu 2020. godine

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević ukazao je na problem Šavnika.

- To je direktna posljedica pogrešnog činjena Osnovnog državnog tužilaštva u Pljevljima - rekao je on.

Zirojević je podsjetio na slučaj od prije 2020. godine, kada je jedna ženska osoba ukrala kontrolne listiće nakon izbora i završila u pritvoru.

- A u Šavniku se iz sedmicu u sedmicu onemogućavanje održavanja izbornog procesa smatra prekršajem - rekao je Zirojević Markoviću.

Dodao je i da se niko ne bavi djelovanjem predsjednika Opštine Pljevlja Darija Vraneša.

I laik vidi da to što Vraneš radi je krivično djelo - rekao je Zirojević u obraćanju Markoviću i ukazao na nezakonita zapošljavanja u Pošti Crne Gore.

- Nemamo informacije ni o policijskim aktivnostima na Belvederu 2020. Ono što smo dobili od Vlade jeste program 'Zoran Brđanin 3'. Ali nismo dobili odgovore ko je te noći upravljao akcijama policije – Brđanin sigurno nije. Očekujem neke informacije od vas - kazao je Zirojević Markoviću.

Vučelić: Tragičan slučaj Zemrite Nerde pokazao da je pravosudni sistem crna tačka

Poslanica Maja Vučelić, kazala je da, iako je napravljen napredak u radu Sudskog savjeta, put ka pravednom pravosuđu nije ni blizu završetka.

- Tragičan slučaj Zemrite Nerde, čiji je život brutalno ugašen, pokazao je da je naš pravosudni sistem crna tačka i kako on funkcioniše. Pravosudni sistem je zapravo iznevjerio one koji bi trebali biti zaštićeni - kazala je Vučelić.

Kako je naglasila, i ove godine je pravosudni sistem pao na ispitu kada je umanjio kaznu višestrukom silovatelju.

Eraković: Marković bio javno uslovljen da iznese stav kakav će biti epilog u slučaju "državni udar"

Poslanik DPS-a Jevto Erakovićje rekao da je jedna od primjedbi zbog čega DPS nije glasao za odabir VDT-a Milorada Markovića su navodi da je Marković uslovljen da javno iznese stav kakav će biti epilog u slučaju "državni udar".

- Ono što smo danas čuli u diskusiji, treba da zabrine svakog građanina Crne Gore. Čuli smo od strane poslanika u ovoj Skupštini da ste slali emisare prema njemu i prema određenim političkim grupacijama koji su direktno involvirani u taj slučaj u koji, između ostalog, i vi presuđujete, daste slali emisare da lobirate i da oni za uzvrat glasaju za vas. Ovo je jedna od najozbiljnijih optužbi koje smo čuli u ovom parlamentu i najmanje što od vas očekujemo je da se javno izjasnite na to, a naravno ono što najviše od vas očekujemo jeste da pokažete profesionalizam u svom radu. Bojim se do današnjeg dana da nijeste uspjeli u tome. Ono što je obilježilo vaš dosadašnji rad jeste selektivnost - kazao je Eraković.

Uskoro opširnije...

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.