Konaković i Lagumdžija u sukobu zbog godišnjice genocida u Srebrenici u UN-u: Ko od koga krije informacije

Konaković i Lagumdžija u sukobu zbog godišnjice genocida u Srebrenici u UN-u: Ko od koga krije informacije

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je upozorilo Stalno predstavništvo naše zemlje pri Ujedinjenim nacijama zbog organizacije obilježavanja Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, potvrđeno je za Klix.ba.

Za 11. juli je zakazano obilježavanje Dana sjećanja na genocid u Srebrenici. Ipak, organizacija ovog događaja stvorila je probleme između ministarstva vanjskih poslova BiH i Stalnog predstavništva naše zemlje pri UN-u.

Prema komunikaciji između ove dvije institucije, u koju je Klix.ba imao uvid, iz MVP BiH su optužili predstavništvo naše zemlje za "sakrivanje informacija".

"Ni nakon više naših direktnih upita vezanih za dešavanja 11. jula u New Yorku od vas nismo dobili nikakvu informaciju, odnosno kako smo saznali iz više različitih drugih izvora, prikrili ste nam mnoge informacije koje su vam bile dostupne, a do današnjeg dana iste se niste udostojili podijeliti sa Kabinetom ministra iako znate da iskazano interesovanje.

Naime upoznati smo o tačnom terminu kada se planira određeni program 11. jula, o rezervisanoj Sali u UN-u i potvrdi koju ste dobili, informisani smo da ste već uputili poziv generalnom sekretaru da prisustvuje 11. jula u 11 sati programu obilježavanja, kao i nekim drugim zvaničnicima.

Također dobili smo informaciju o drugim brojnim gostima koji su pozvani, te već i potvrdili svoj dolazak kako iz BiH tako i svijeta.

Obzirom da ništa od gore navedenog nismo dobili od vas (iako smo više puta tražili informacije) kao uposlenika nadležnog DKP-a i samim tim Ministarstva vanjskih poslova BiH dozvolite mi da vas podsjetim na odredbe Zakona o državnoj službi jer ste vi državni službenik", stoji u e-mailu koji je poslan iz Ministarstva vanjskih poslova naše zemlje.

Dalje se napominje na moguća kršenja službene dužnosti Stalnog predstavništva BiH pri UN-u, kojeg predvodi Zlatko Lagumdžija.

"Vaše ponašanje i korespodencija sa Kabinetom ministra može se okarakterisati kao povreda službene dužnosti što povlači disciplinsku odgovornost državnog službenika, te se navedeno ponašanje, u smislu član 54. stav 2. Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, može kvalifikovati kao:

d) neizvršavanje ili nesavjesno i nemarno vršenje povjerenih poslova i zadataka;

k) neblagovremeno i neuredno izvršenje povjerenih poslova i zadataka u državnoj službi;

l) neprimjereno ponašanje prema građanima, suradnicima i drugim licima u vršenju državne službe ili u vezi sa službom, te prikrivanje informacija, a u sva tri slučaja, konkretno govorimo o vašem odnosu prema ministru", dalje piše u ovom e-mailu.

Na kraju je ministarstvo, kojeg predvodi Elmedin Konaković, zatražilo izjašnjavanje po ovom pitanju u što kraćem vremenskom roku.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH su za Klix.ba istakli da je tačna informacija da je došlo do ove korespodencije.

"Istina je da je da je Kabinet ministra vanjskih poslova BiH u više navrata slao upite (mailove) u Misiju BiH u New Yorku i interesovao se o detaljima obilježavanja 11. jula u Generalnoj skupštini UN-a. Obzirom da planiramo posjetu SAD u tom periodu zbog prisustva NATO samitu u Washingtonu, htjeli smo, naravno planirati da budemo i u NY na dan obilježavanja.

Iz nepoznatih razloga misija nije podijelila nikakve informacije sa nama, te su nas informirali da ništa od aktivnosti nije izvjesno iako su već početkom juna uputili prve pozive, te sada već imaju i precizno definisanu agendu, a svih prepiski je Kabinet ministra trenutno u posjedu.

Misija u NY na čelu sa ambasadorom u proteklom perodu uradila je veliki posao u saradnji sa ministrom, pa je njihov sadašnji odnos spram ovoga iznenađujući.

Stav ministarstva je da na pitanju Srebrenice neće javno polemisati, a probleme unutar institucije ćemo tu i rješavati", kažu u odgovoru na upit našeg portala iz Kabineta ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića.

Podsjetimo, kada je usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, 11. juli je uspostavljen kao dan sjećanja na ovaj ratni zločin. U skladu s ovom rezolucijom, obilježavanje će početi od ove godine.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.