SAD zabrinute zbog Dodikovih postupaka, moguće nove sankcije

SAD zabrinute zbog Dodikovih postupaka, moguće nove sankcije

Sjedinjene Države su zabrinute zbog Dodikovih prijetnji teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, i zbog toga su moguće dodatne sankcije, upozorio je Džejk Saliven, savjetnik američkog predsjednika Džoa Bajdena za nacionalnu bezbjednost.

U objavi na društvenoj mreži X, Saliven je naveo da su SAD "zabrinute pojačanim prijetnjama teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine od strane predsjednika Republike Srpske, [Milorada] Dodika".

 "Nastavićemo da odgovaramo na secesionističko djelovanje i napade na Dejtonski mirovni sporazum, što uključuje upotrebu dodatnih sankcija", naveo je Saliven.

On je takođe naglasio da SAD podržava visokog predstavnika i korišćenje njegovih ovlašćenja u svrhu odbrane Dejtonskog sporazuma.

"Nastavićemo da stojimo uz građane BiH i njihov cilj, a to je demokratska i napredna BiH integrisana u evroatlantsku zajednicu", zaključio je Saliven.

Bajdenov savjetnik se oglasio nekoliko dana nakon što je Dodik potvrdio da je izrađen prijedlog sporazuma o "mirnom razdruživanju", te da će vlasti Republike Srpske poslati taj dokument drugom bh. entitetu, Federaciji BiH, na razmatranje.

SAD, Velika Britanija i Evropska unija su reagovali ubrzo nakon objave ovih planova, te naveli da to nije moguće.

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.