Zelenski Trampu: Ako imate plan da okončate rat, recite nam sada
Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik pozvao kandidata za predsjednika SAD

Zelenski Trampu: Ako imate plan da okončate rat, recite nam sada

Ako Donald Tramp zna kako da okonča ruski rat u Ukrajini, ne bi trebalo da čeka predsjedničke izbore u SAD u novembru da bi otkrio detalje, rekao je u srijedu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

“Rat ću riješiti između Putina i Zelenskog kao novoizabrani predsjednik, prije nego što preuzmem dužnost predsjednika 20. januara“, rekao je bivši predsjednik Donald Tramp na prošlonedeljnom televizijskom obračunu sa aktuelnim predsjednikom Džoom Bajdenom, prenosi Politko.

Iako potencijalni republikanski kandidat nije otkrio svoje planove za Ukrajinu, on je više puta rekao da bi okončanje rata bio jedan od njegovih prvih zadataka ako postane sljedeći američki predsjednik.

“Ako Tramp zna kako da okonča ovaj rat, trebalo bi da nam kaže danas. Jer ako postoje rizici po nezavisnost Ukrajine, ako postoje rizici da izgubimo državnost, želimo da budemo spremni za to“, rekao je Volodimir Zelenski u intervjuu za Blumberg TV.

Zelenski je rekao da želi da zna da li će nakon 5. novembra — kada Amerikanci izađu na izbore — Ukrajina i dalje imati podršku SAD ili će biti prepuštena sama sebi.

“Oni ne mogu da planiraju moj život i život našeg naroda, naše djece. Moja poruka je da ako imaju plan, on može biti tajan zbog izbora, ali mislim da moramo da znamo što prije, da se pripremimo“, rekao je ukrajinski predsjednik.

Tramp je na prošlonedjeljnoj debati sa Bajdenom rekao da ne smatra prihvatljivim Putinov ultimatum da Ukrajina preda četiri svoja regiona Rusiji kako bi okončala rat.

On je, međutim, rekao da razmišlja o dogovoru prema kojem se NATO ne obavezuje na dalje širenje na istok — posebno na Ukrajinu i Gruziju — i da pregovara sa ruskim predsjednikom o tome koliko ukrajinske teritorije Moskva može da zadrži, rekli su zvaničnici i savjetnici koji su u kontaktu sa Trampom za Politko.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.