PREMIJER BRANI VUČIĆA Spajić o rezolucijama: Odluke donosimo samostalno i principijelno, postujući prošlost okrenuti budućnosti

PREMIJER BRANI VUČIĆA Spajić o rezolucijama: Odluke donosimo samostalno i principijelno, postujući prošlost okrenuti budućnosti

Spajiić je reagovao na na izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a koja se odnosi na usvajanje Rezolucije o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen. Ovom izjavom crnogorski premijer je stao u odbranu srpskog autokrate jer je upravo Vučić označen u evropskim diplomatskim krugovima kao osoba na čiju inicijativu je usvojena sramna rezoluciju koja je Crnoj Gori donijela velike probleme

Sve odluke, pa i one za Srebrenicu, Jasenovac, Mathauzen i Dahau – donosimo kao nezavisna zemlja koja je principijelno odlučivala i odlučivaće na ovakve teme iz prošlosti, poručio je premijer Milojko Spajić.

Spajiić je reagovao na na izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a koja se odnosi na usvajanje Rezolucije o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen. Ovom izjavom crnogorski premijer je stao u odbranu srpskog autokrate jer je upravo Vučić označen u evropskim diplomatskim krugovima kao osoba na čiju inicijativu je usvojena sramna rezoluciju koja je Crnoj Gori donijela velike probleme.

“U Kotoru, na Samitu lidera Zapadnog Balkana sam predsjedniku Srbije prenio da će Crna Gora biti principijelna i u osudi svakog zločina i da će sve rezolucije, koje su fokusirane na odavanje pijeteta žrtvama, a ne na osude, istorijske okolnosti, geopolitiku itd. biti podržane, a ove druge teme da se ostave istoričarima da objektivno istraže okolnosti. Jako su nam bitni bilateralni odnosi sa svim susjedima i važno je da se sva potencijalno otvorena pitanja riješe do kraja- partneri će vas dugoročno više poštovati ako ste predvidivi i ako znaju da ćete se do kraja držati istog aršina za sve”, naveo je Spajić na mreži X.

Crna Gora je, kako je istakao, jedna od rijetkih zemalja sa principijelnim stavom i od njega neće odstupiti.

“Ipak, rezolucije i prošlost nisu naš fokus i treba ih ostaviti u sjenci napretka naše zemlje na planu ekonomije, vladavine prava i evropske integracije – umjesto uljepšavanja prošlosti – bavimo se ljepšom budućnosti”, zaključio je Spajić.

Aktuelno

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.