Kina na Zemlju donijela prve uzorke s
Foto:PRINTSCREEN

Kina na Zemlju donijela prve uzorke s "tamne" strane Mjeseca

Kineski lunarni modul Chang'e-6 vratio se danas na Zemlju, dovršivši svoju istorijsku misiju prikupljanja prvih uzoraka s "tamne strane", odnosno nama udaljenije strane Mjeseca. Državna televizija CCTV navodi da je modul uspješno sletio u kinesku sjevernu regiju Unutrašnje Mongolije nešto poslije 14 sati po lokalnom vremenu.

Na snimcima se vidi kako modul slijeće na tlo uz pomoć padobrana. Kina je ove postala prva zemlja koja je pokupila uzorke sa strane Mjeseca koja je trajno okrenuta od Zemlje. Prethodna kineska misija Chang'e prikupila je uzorke bliže strane Mjeseca u decembru 2020, ponovo pokrenuvši globalne napore prikupljanja lunarnih uzoraka nakon pauze od 44 godine.

Misija Luna 24 bez posade koju je pokrenuo bivši Sovjetski Savez 1976. prikupila je 170 grama stijena iz Mare Crisium, ili Mora kriza, na bližoj strani Mjeseca. Između 1969. i 1972. šest misija Apolo, sve sa posadom, prikupilo je 2200 uzoraka ukupne težine 382 kilograma, takođe sa bliže strane Mjeseca.

Chang'e-6 je nakon slijetanja na Mjesec 14 sati bušio, iskopavao i pakirao dva kilograma materijala. Sonda Chang'e-5 je 2020. za taj postupak na raspolaganju imala 21 sat, na kraju se vratila s 1,73 kilograma lunarnih uzoraka, umjesto planiranih dva jer je bušilica uspjela napraviti rupu duboku samo metar umjesto dva metra nakon što je došla do neprobojnih slojeva ispod površine.

Džejms Karpenter, voditelj Odjeljenja za lunarnu nauku Evropske svemirske agencije, rekao je uzorci koji su prikupili misiju Apolo sa bliže strane Meseca pokazuju da je bazen Južni pol - Aitken na drugoj strani nastao u doba izuzetno teškog bombardovanja Sunčevog sistema, Zemlje i Mjeseca.

„Ovo je zaista ključan događaj u istoriji celog Sunčevog sistema, ali postoje neke kontroverze o tome je li se dogodilo ili ne. Da bismo razumjeli, moramo uskladiti te događaje, a da će se učiniti uz pomoć uzoraka sa udaljene strane Mjeseca iz bazena Južni pol – Aitken“, rekao je Karpenter.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.