Povratak skupa na Gazimestanu: Srbima skidaju

Povratak skupa na Gazimestanu: Srbima skidaju "provokativne majice", oduzimaju se i ruske zastave

Nakon što je prošle godine okupljanje na Gazimestanu otkazano zbog sigurnosne situacije, ove godine je policija dozvolila skup, no na njemu nema mjesta za simbole koji su, prema kosovskim vlastima, sporni.

Kosovska policija provjerava sve Srbe koji dolaze na Gazimestan da proslave Vidovdan.

Policija skida sve majice koje smatra spornima, kao i zastave poput ruske.

Proslave Vidovdana se godinama organizuju 28. juna na Gazimestanu.

Proslava ovog dana povezana je s godišnjicom Kosovske bitke, koju srpska tradicija prepoznaje kao svoju duhovnu pobjedu, uprkos historijskom porazu balkanskih sila i smrti srpskog kneza Lazara.

"Šest vijekova kasnije, danas, opet smo pred bitkama i u bitkama. One nisu oružane, mada ni takve još nisu isključene", izgovorio je prije tačno 35 godina na Vidovdan Slobodan Milošević na Gazimestanu.

Taj njegov govor pred oko milion ljudi, a povodom šest vijekova od Kosovskog boja, nedvosmisleno je kasnije odredio raspad Jugoslavije.

Tim govorom, Milošević je od borca za Jugoslaviju postao neosporni srpski nacionalni lider, što je označilo i kraj jugoslovenske ideje. Te njegove dvije zloslutne rečenice nagovijestile su i početak krvavih ratova za ostvarenje velikosrpske ideje koji su kulminirali genocidom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.