Lanci luksuznih modnih brendova pod istragom zbog izrabljivanja radnika
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Lanci luksuznih modnih brendova pod istragom zbog izrabljivanja radnika

Italijanska agencija za zaštitu tržišnog takmičenja izvijestila je da je otvorila istragu o mogućem izrabljivanju radnika u nabavnim lancima luksuznih modnih brendova Armanija i Diora.

Prema navodima regulatora, modne kompanije su, u nekim slučajevima, prodavale proizvode radionica u kojima su radnici bili potplaćeni, uz dugo radno vrijeme i angažman suprotan bezbjednosnim propisima.

U utorak je sprovedena istraga u poslovnim prostorima tih modnih kompanija u Italiji, navodi se u saopštenju regulatora.

“I jedna i druga kompanija možda su objavile neistinite izvještaje o poslovnoj etici i društvenoj odgovornosti, posebno što se tiče radnih uslova i poštovanja zakona u njihovim dobavljačima”, navodi se u saopštenju.

Istraga bi trebalo da pokaže jesu li kompanije pribjegavale nezakonitim radnim praksama u proizvodnji i prodaji svoje skupe robe, dodaje se u saopštenju.

Uslovi rada u ugovornim dobavljačima u oštroj su suprotnosti s visokim proizvodnim standardima kojima se Armani i Dior hvale u svojim oglasima. Prema regulatoru, takva praksa krši italijanski Zakon o zaštiti potrošača.

Prema medijskim izvještajima, istraga milanskog državnog tužilaštva već je pokazala da radionice u Italiji koje proizvode robu za Armani i Dior izrabljuju radnike za proizvodnju visokokvalitetnih proizvoda vrlo niskih cijena u poređenju sa onima u maloprodaji.

Sredinom juna sud u Milanu imenovao je posebnog upravitelja u proizvođaču torbica marke Dior u vlasništvu francuskog LVMH-a nakon što je istraga otkrila nezakonite uslove rada u četiri njegova dobavljača.

Nakon inspekcija na terenu i provjera podataka o potrošnji električne energije tužioci su zaključili da su radnici radili prekovremeno, često dugo u noć i za vrijeme praznika. Neki su spavali u objektima u kojima su radili, nijesu imali redovne ugovore, a dvoje ih je ilegalno uselilo u Italiju.

U aprilu sud je preduzeo slične mjere i u kompaniji u vlasništvu italijanskog modnog dizajnera Đorđa Armanija, na osnovu optužbe da je “krivično odgovorna za propuste” u nadzoru dobavljača. Iz Armani Groupe rekli su tada da su uvijek nastojali da “minimiziraju zloupotrebe u lancu snabdijevanja”.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.